Festetics-palota (Budapest)
| |

Festetics-palota (Budapest)

A Palotanegyedben az egyik legjelentősebb és legszebb épület a Festetics-palota, amely rendezvényeknek és egyetemi oktatásnak ad helyet.

Festetics-palota története

A Nemzeti Múzeum mögött húzódó téren álló épület az ország történetében a 18. század óta fontos szerepet játszó Festetics család városi palotája volt, mely az átalakítások ellenére is megőrizte eredeti képét.

Még a világháborút megelőzően állami tulajdonba került, mivel Festetics Tasziló 1933-ban bekövetkezett halála után a magyar állam megvásárolta az épületet. 1941-től itt működött a Teleki Pál Történettudományi Intézet, majd utóda, a Kelet-Európai Tudományos Intézet.

Több évtizeden keresztül az Országos Széchényi Könyvtár osztályainak és raktárainak adott otthont, végül az ELTE szociológia tanszékének hallgatói tanulhattak e falak közt.

Az épület építészeti, városképi, történeti szempontból is fontos számunkra: a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb formátumú magyar építészének, Ybl Miklósnak az alkotása, hatásos eleme a múzeum körül kialakult mágnás-negyednek, alaprajzi elrendezésében, belső dekorációjával tanúja a már eltűnt arisztokrata életformának.

Az épület jelenleg kettős funkcióval rendelkezik, egyrészt tökéletesen restaurált történeti terei és udvara egyedülálló szépségű rendezvényhelyszínként működnek, másrészt az újonnan kialakított modern oktatási termekben egyetemi oktatás folyik.

(Forrás: palota honlapja)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Halas Viktornak!

Ezek is érdekelhetnek