Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet / OPNI (Budapest)
| |

Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet / OPNI (Budapest)

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (rövidítve OPNI), a köznyelvben Tébolydaként is ismert épületkomplexum 2007 óta áll üresen a budai Lipótmezőn. A hazai urbexesek körében talán a legkeresettebb helyszín, nem véletlenül!

Az OPNI története

Korábban Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda, majd Országos Ideg és Elmegyógyintézet volt az OPNI neve. Az Országház után hazánk 2. legnagyobb épülete.

Ferenc József rendeletére az 1860-as években épült az épület a Hűvösvölgyi út 116. szám alatt késő romantikus stílusban Zettl Lajos tervei szerint. A korabeli építészeti kritikák egy része erősen túlzónak tartotta a terveket, szerintük az épület egy „fejedelmi kastély tér- és anyagpazarlásával épült”.

Az intézmény 1868. december 6-án nyílt meg. Kezdetben 300 beteg ápolását tették lehetővé, később azonban ez a szám tovább növekedett. A különböző pszichiátriai orvosi kezeléseket jelentős munkaterápiai és alkoholmegvonási kutatások egészítették ki.

2007-ben 139 évnyi működés után szűnt meg. A hatalmas kastély műemlék. Bezárása óta őrzik, a szintén kiürített melléképületeivel együtt folyamatosan pusztul.

Az épület különlegessége a kápolna, amelyet Róth Miksa üvegablakai, valamint Nagy Sándor falfestményei díszítenek. Ez a hat gyönyörűen megfestett ablak a maga korában világhírnévnek örvendett, a II. világháború pusztítását pedig egy pincében vészelte át.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Tündének!

Ezek is érdekelhetnek