Tettyei romok (Pécs)
| |

Tettyei romok (Pécs)

A Tettyei romok Pécs város egyik nevezetessége, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. Több kulturális eseményt is szoktak itt rendezni.

Tettyei romok története

Szatmári György 1505-1521 között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Délkeleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak.

A török hódoltság idején dervisek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”. A bektasi dervisek Tirana határában álló központi kolostorát az albánok ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel.

A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták.

A romok előtt szökőkút állt 1961-től kezdve, melyet a Zsolnay porcelángyárban készítették, és 2009-ben bontottak le.

Az EKF-program (Európa kulturális fővárosa) keretében megújuló Tettye parkban a több száz éves maradványok támfallal való megvédése közben repedés keletkezett az egyik falban. Az L alakú romépület bástya része megmozdult és elvált az épület főrészétől.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek