Biedermann-kastély (Szentegát)
| |

Biedermann-kastély (Szentegát)

A Baranya megyei zsáktelepülésen, Szentegáton található az egykor szebb napokat is megélt Biedermann-kastély.

Az 1870-ben létesült Szentegát többségében uradalmi major volt, a zsidó Biedermann bárói család birtoka volt egészen 1945-ig.

Biedermann-kastély története, leírása

A gyönyörű eklektikus-szecessziós kastélyt 1880-ban Bidermann Rezső építtette, akit I. Ferenc József császár és király 1902-ben bárói rangra emelt. Eredetileg vadászkastélynak épült, 1896-ban családi lakhellyé alakították át. A kastélytulajdonos Bleichröder Elzát vette nőül, kinek atyja Otto von Bismarck kancellár bankára volt. A bankárcsalád nem fukarkokodott az adakozásban: Szigetváron fiú-, meg leányiskolát, kórházat, tűzoltóságot és kisvasútat építtettek. A birtokot az 1894-ben született Imre vitte tovább. Mintagazdaságot hozott létre Szentegáton, támogatta a pécsi szegényeket, tanítatta a birtokon élőket, öregségi nyugdíjat vezetett be a birtokon.

1944-ben Imre befogadta Edmund Pontiller jezsuita szerzetest, aki nyíltan a hitleri rendszer ellen fordult hazájában. Magyarország német megszállásakor a Gestapo elhurcolta a szerzetest, és elvitték Biedermann Imrét is. Egy bizonyos dr. Zimmermann bécsi orvosprofesszor közbenjárására szabadult ki, aki a hivatalban lévő miniszterelnök, Sztójay Döme kezelőorvosa volt.

A II. világháború után a kastély bútorait széthordták, az ablakokat itt-ott befalazták, a parkettát felszedték. Az egykori mintagazdaság hetek alatt tönkrement.

1999-ben felújították a tetőt, 2007-ben a homlokzatot javították ki. A kastélyt nagy park és erdő veszi körül, a park viszont mára eléggé elhanyagolt állapotba került. Néhány évvel ezelőtt a kastélynak új tulajdonosa lett.

Az épület tagolt, mintegy 90 m hosszú, aránylag keskeny alaprajzú, tengelyében magas torony található. Több ablaka betört, a vakolata omladozik, a beltér romos és elhagyatott.

(Forrás: Hello Vidék)

A kastély még teljes pompában (Fotó: Képcsarnok)
A kastély még teljes pompában (Fotó: Képcsarnok)

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Urbex Yvette-nek!

Légifotó a kastélyról
Légifotó a kastélyról (Fotó: Civertan)

Ezek is érdekelhetnek