Hoyos-kastély (Lad)
| |

Hoyos-kastély (Lad)

Somogy és Baranya megye határán, Lad faluban található a még mindig jó állapotban lévő, angol vadászkastélyra hasonlító Hoyos-kastély.

Hoyos-kastély története, leírása

A falunak az 1900-as évek elején gróf Hoyos Miksa és gróf Festetics Kálmán volt a nagyobb birtokosa. A községbeli szép kastélyt gróf Hoyos Miksa 1910-ben építtette.

A kétszintes, 500 négyzetméteres épület -, amely alatt kétszáz négyzetméteres pincerendszer is található – angol vadászkastély stílusban épült, egykor négyezer kötetes könyvtárral rendelkezett és biedermeier bútorzattal volt berendezve. Angolparkjában szobormaradványok és egy régi kolostor emlékei láthatók.

A nagyobbik épület különlegessége, hogy a padlástérben egy gyönyörű csigalépcsős kilátó található.

Hoyos Miksa, aki megszállott növénygyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített, de megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld és egzotikus növények társaságában.

Az 1990-es években iskolaként is működött, majd egy vállalkozó tulajdonába került. A kastély még ma is jó állapotban van, de a hasznosításáról sajnos nincsen információ.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Báté Attilának!

Ezek is érdekelhetnek