Tahy-kastély (Galgagyörk)
| |

Tahy-kastély (Galgagyörk)

Galgagyörk egyik mellékutcájában található a szépen felújított, polgármesteri hivatalként működő Tahy-kastély.

A polgármesterrel beszéltem, aki elmondta, hogy a belső tere már jelentősen átépített, az eredeti kúriából nem sok minden maradt meg.

Tahy-kastély története

A Tahy család igen sokat tett a község fejlődése és az itt lakók érdekében. Hatosztályos iskolát építettek, mely épület ma is iskolaként szolgál. A templom az 1700-as években épült hozzá a kúriához, majd a Tahy család 1815-ben hátrafelé is bővített az épületet.

A Tahy-kúria, mely a legjelentősebb a helyi kúriák közül, egy több hektáros ősfás park közepén állt, ahol lovas és teniszpálya is volt, illetve cselédházak több gazdasági épülettel egyetemben. A kúria még meglévő része mint 1200 m² alapterületű.

A benősült Sturmann család a kocsibejárót beépíttette és a helyén hatalmas szalont alakított ki. A szalont csodálatos freskók díszítették.

A második világháború idején a kúriában katonai kórház működött. A világháborút követően államosították az épületet, benne művelődési házat és lakásokat alakítottak ki és az ősparkot parcellákba osztotta a helyi vezetőség.

A helyi önkormányzat 1994 és 1996 között pályázatokon nyert pénzből felújított az épületet. Jelenleg a Polgármesteri Hivatal, gyermek- és felnőtt orvosi rendelő, a Rendőrség és Művelődési Ház található benne. A hatalmas szalon a fűtési rácsokkal mind a mai napig bejárható, bár a freskók már nem láthatóak.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek