Prónay-kastély (Acsa)
| |

Prónay-kastély (Acsa)

Acsa település dombján emelkedik a fákkal körbevett Prónay-kastély, amely sajnos elhagyatva, kihasználatlanul tengődik.

2023 nyarán jártam itt, de sajnos bejutni nem tudtam. Elég lehangolt állapotban van minden, amit láttam, sajnos nem bizalomgerjesztő…

Prónay-kastély története

Prónay I. Gábor a falu közepén emelkedő dombon 1735-1740 között egyemeletes barokk kastélyt emeltetett. A hajdani fobejárat a park szélén magányosan álló kosáríves nyílású kertkapu, amelyet nagy kőcímer díszít.

Az egyemeletes téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős főépület sarkain erőteljes kiugrású, manzárdtetős tornyok találhatók. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztichon. Az emeleti nagyteremben gazdag stukkódíszítés látható.

A kastély előtti tereplépcső falát díszkút gazdagítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtárépületet építtetett, amelyben párját ritkítóan értékes könyvtárat és levéltárat őriztek. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de híven követi a barokk kastélyét.

Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy murom: a kőcímeres, kosáríves pillérű, tornyocskás kerti kapu. A park feloli oldalán, a címerpajzson felirat és évszám található: 1864. A pajzsot két ruhátlan erdei ember tartja, fejükön és ágyékukon eredetileg falevelekkel fedve.

(Forrás: kirandulastervezo.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek