Bottlik-kastély és mauzóleum (Tibolddaróc)
| |

Bottlik-kastély és mauzóleum (Tibolddaróc)

A Bükk déli lábánál, Tibolddaróc faluban áll egy erdős parkban a Bottlik-kastély. A család mauzóleumát pedig a helyi temetőben csodálhatjuk meg.

Bottlik-kastély története

1830-ban épült klasszicista kastély parkban szabadon álló, U alaprajzú, földszintes, manzárdtetős épület.

A középső szárny udvari oldalán árkádos tornác, a középrizalit felett oromzat. Timpanonos középrizalit van a kastélynak a domboldalban fekvő parkja felőli hátsó homlokzatán is. Az U idom belső oldalán végig oldalfolyosó húzódik. Az épület hátsó homlokzatát széles ablakkeretelések és falsávok tagolják.

A kastély körül 6 hektáros park található.

Bottlik-mauzóleum

A falu temetőjében található báró Bottlik István és családja 1923-24-ben épült sírkápolnája. Fehér mészkőből és márványból épített, mór stílusú mauzóleum.

A mauzóleumot báró Bottlik István és felesége Jovanovics Stefánia építette 4 évesen elhunyt ifj. Bottlik István gyermekük emlékére és a család temetkezési helyéül. A sírkápolna közepén angyal figura tartja kezei közt az elhunyt kisgyerek szoboralakját, őrizve örök álmát a kisfiúnak.

1924-ban készítette Róna József kiváló szobrászunk. A síremlék szobordíszei között egy egészen különleges is van: márványba foglaltatták a gyerekágyat is a szülők. Az angyalos szarkofágban nyugszik az ifjú báró.

A mauzóleum a helyi temetőben
A mauzóleum a helyi temetőben

(Forrás: Tibolddaróc honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek a kastélyról

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek