Gyürky–Solymossy-kastély (Bátonyterenye)
| |

Gyürky–Solymossy-kastély (Bátonyterenye)

Bátonyterenye legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy-kastély és annak parkja. A kétszintes épületet egy 13 hektáros angolpark veszi körül.

Gyürky–Solymossy-kastély története

Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban, a nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé.

A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található.

Az 1900-as években a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.

A II. világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták és földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították. A Salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.

A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta az önkormányzat beruházásának köszönhetően sikerült a kastélyt kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval megtölteni. A kastély felújítása tovább folytatódik az alsó szinten egy konferenciaterem kialakítása érdekében további pályázati támogatások és esetlegesen befektetői közreműködés révén.

A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászművész tiszteletére.

Kastélypark

A 13 hektáros őspark természetvédelmi terület sok fafajjal. Romos állapotban találhatóak a lovarda, az intézői és a cselédlakások. A kastély északi oldalán található a kisterenyei művelődési ház és könyvtár valamint egy óvoda.

A kastélykert három díszes kapujából a déli a falu felé, a nyugati a kisterenyei vasútállomás, az északi pedig a Bányatelep felé nyílik.

A kastély nyugati sarkai előtt áll Abonyi Lajos és Gyürky Ábrahám egy-egy emlékműve, mindkettő id. Szabó István alkotása.

(Forrás: Mátrahegy)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek