Piufsich-Marx-kastély (Vác)
| |

Piufsich-Marx-kastély (Vác)

Vácott, a Gesztenyefa sor végén áll egy ősfás parkban egy kastélyt idéző villaépület, a Piufsich-Marx-kastély, amelynek fényes múltja sajnos fokozatosan ment át a mai állapotba.

Piufsich-Marx-kastély története

Az 1888-ban épült kastély tervezője Czigler Győző volt, aki a korában neves építész volt (Budapesten több híres épület is köthető hozzá).

Építtetője Piufsich Lajos, az ország első pénzintézetének, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár főpénztáros-helyettese volt. A váci kastély és birtok a felesége tiszteletére a Kláraháza nevet kapta.

A kéttornyú, oromzatos, párkányokkal díszített homlokzatú, sarokrizalitos, összetett alaprajzú, észak-déli fekvésű, kilenc szobás, 380 m2 alapterületű épület 6 hónap alatt készült el.

A kastély közepén egy előszoba volt, ahonnan a fogadóterembe lehetett menni. Az előszoba mellett jobbra és balra is egy-egy vendégszoba volt. Öt lakó-és hálószoba volt. A hátsó részen volt egy torony és a nagyebédlő.

A kastély célja elsősorban a pihenés volt, Piufsich itt fogadta a fővárosi barátait, rendezett vidám mulatságokat. Maga a tulajdonos is kevés időt töltött itt, csak az idős nagynénje lakott az épületben.

Módos emberként a kívülállóknak váratlan volt a halála: 1891-ben öngyilkos lett sikkasztás miatt. Kiderült, hogy a cinkostársa a ruhája alatt csempészte kis a bankból az értékpapírokat.

Felesége két év múlva férjhez ment, fia a szégyen miatt nevet változtatott. A birtok az örökösöké lett, ám hosszú ideig kézről kézre járt a tulajdonjog.

Az I. világháború előtt lett a Marx család a birtokos. Csákányi Marx János haláláig (1924) itt élt, a világháború ideje alatt hadikórházzá alakíttatta a kastély egy részét. Marx özvegye 1925-ben szesz- és ecetgyártó üzemet létesített a birtokon.

A II. világháború utáni államosítás keretében a Váci Mezőgazdasági Technikum Tangazdaságának a központja lett.

Sajnos az épület az idők során fokozatosan veszített eredeti értékéből. A nyugati oldalon álló tornyát lebontották, részben boltozatos belső tereit feldarabolták, íves ablakait egyenes záródásúakra cserélték.

1994-től a birtok egy agrárcég tulajdonában áll.

Csodás volt eredeti formájában
Csodás volt eredeti formájában

(Forrás: Sződi Helytörténeti Alapítvány)

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Urbex Yvette-nek!

Ezek is érdekelhetnek