Sturman-kastély (Csernely)
| |

Sturman-kastély (Csernely)

Az Ózd és Szilvásvárad között található Csernely faluban áll a Sturman-kastély, amely inkább kúriának nevezhető. Ennek ellenére a környéken járva mindenképp érdemes megnézni!

Sturman-kastély története

1770-től a község a Sturman családé lett, akik mind Ózd, mind Csernely életében kedvező változásokat teremtettek. A család tagjai számos érdekességgel szolgálnak: Gömör vármegye bánya- és vasiparának fejlesztése, Sturman György Kossuth Lajoshoz fűződő kapcsolata, Veres Pálné Beniczky Hermin, a magyar nőnevelés kimagasló alakjával való kapcsolata, stb. Ózdon elősegítették a gyárépítést, Csernelyben udvarházat – a helyiek kastélynak nevezik – építtettek. Az épülethez lóistálló, kétszintes magtár és mögötte található őspark tartozik.

A Sturman család földjeit, bányáit, gyárait és épületeit a II. világháború után elkobozták, államosították. Az államosítás ellenére engedélyt kaptak rá, hogy saját kastélyuk egy részét kibéreljék. A rendszerváltás után az épületek és a természetvédelmi területté nyilvánított őspark az önkormányzat tulajdonába került.

A 1980-’90-es években a kastély néhány szobájában közkönyvtár működött. A kétszintes magtár a Milleniumra felújításra került, a földszinten beton padlót kapott, falait lefestették, tetőzetét rendbe tették. A felső szint az eredeti fapadlózatú, viszont a faanyag már eléggé elöregedett, cserére szorulna. Sajnos az alapozás miatt falai nedvesednek, vakolata omlik.

(Forrás: Csernely honlapja)

Egy régi kép a kastélyról (Fotó: Darabanth)
Egy régi kép a kastélyról (Fotó: Darabanth)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek