Balassa-kastély (Ragály)
| |

Balassa-kastély (Ragály)

Ragály település önkormányzati hivatala üzemel a jó állapotú, egykori Balassa-kastélyban.

Balassa-kastély története

Az 1743-ban épült Ragályi kúriát utoljára báró Ragályi Balassa Ferenc építtette át klasszicista stílusban 1906-ban. Ekkor nyerte el ma is látható formáját. Egykor hátsó udvarán konyhaépület is állt. Közvetlen szomszédságában még látható egy gazdasági épület, amelyben istálló, garázs és műhelyek voltak.

Az épület jobb oldalán az 1950-es években két bejáratot alakítottak ki, egyik a jelenlegi könyvtárhelységhez vezet, a másik a Polgármesteri Hivatalba. Az épületben találhatjuk még a Falumúzeumot, Balassi Bálint életéről és munkásságáról szóló állandó kiállítást (mindkettő egész évben látogatható), valamint a házasságkötő termet.

A cselédbejáró mellett, a külső falon volt II. Lajos (1506-1526) feleségéről, Máriáról elnevezett kőpárkány. Ez a kőpárkány Ragályi István Borsod megyei alispán alsószuhai kúriájából került ide, ahol kandallópárkányként használták. Jelenleg a Diósgyőri várban tekinthető meg.

A kastély kertje is egyedülálló volt annak idején, ugyanis a báró minden külföldi útjáról hozott facsemetéket, így hazánkban nem honos, ritka fajokkal is telepítették a parkot.

A kastélykert öregedő fái között találjuk Balassi Bálint 2005. májusában felavatott bronz szobrát. A mellszobrot Borsi Antal szobrászművész készítette.

(Forrás: Ragály honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek