Festetics-Inkey-kastély (Alsóbogát)
| |

Festetics-Inkey-kastély (Alsóbogát)

Alsóbogát faluban a Festetics-Inkey-kastély szerencsére egy üdítő színfolt a kastélyok között. A lepusztult állapotú épület felújítása javában zajlik és csodás lesz, ha elkészül.

Festetics-Inkey-kastély története

Alsóbogát községet két uradalmi puszta, Alsó- és Felsőbogát egyesítésével hozták létre. A falu az Eddei-árok nevű vízfolyás melletti dombon fekszik. Tőle nyugatra, a domb szélén áll a kastély, amit jórészt a 19. században emelt melléképületek (kápolna, magtár, intézőlak, konyha, cselédházak stb.) vesznek körül félkörben. A nagy park – benne értékes öreg fákkal – a völgyben futó vízfolyásig és a duzzasztott halastóig nyúlik le.

Gróf Festetics Miklós a 19. század elején szerezte meg a birtokot. Ő állandó pénzügyi nehézségekkel küzdött, melynek következtében 1822-ben zár alá helyezték vagyonát. A kastély építésére pontos dátumot kutatások során sem sikerült fellelni, de leginkább az 1830-as évek környékére tehető. A periratok alapján 1829-ben a csődzárlatot feloldották, és ekkor lett lehetősége az építkezésre gróf Festetics Miklósnak. Azonban nem sokáig élvezhette az építményt, mivel 10 év múlva elvesztette adósságokkal terhelt birtokát.

A 19. század közepén gróf Zichy Károlyé, majd az Inkeyeké lett a birtok és a kastély, melyet 1948-ig laktak.

A kastélyt 1856-60 között építették át angol gótikus stílusban, majd Skerletz Károlytól Festetics Kálmán vásárolta meg. A szép természeti környezetben álló, egyemeletes kastély egységes, provinciálisan egyszerű, klasszicista stílust mutat.

1936-ban Hajdú Zoltán bécsi bankár tulajdonába került a kastély és a park.

Hosszú hányattatott sorsa után 2000-ben magántulajdonba került. Mivel a tetőszerkezet súlya a főhomlokzat emeleti falát kifelé nyomta, illetve súlyos statikai problémákkal küzdött, az új tulajdonos a végső pusztulástól megmentve felújításba kezdett. Ennek során a tetőszerkezetet eltávolították, és az épület kapott egy zárófödémet, illetve a statikai problémákat is megoldották.

A főhomlokzat a Chateau Bogart felirat hirdeti, hogy kastélyszálló lesz az épületből.

Festetics-Inkey-kastély leírása

Viszonylag nagy beépített alapterülete szintenként több mint 800 m2. Főhomlokzata a falu felé, északkeletre néz. Kis kiugrású, keskeny sarokrizalitok és háromtengelyes, attikafallal kiemelt középrizalitok tagolják. Az utóbbi előtt íves nyílásokkal épített kocsialáhajtó-terasz húzódik. A kerti homlokzat szélesen elnyúló, hattengelyes sarokrizalitjaival a főhomlokzat tagolását fordítja meg. Az épület habarcsból kialakított, alacsony lábazatát pilaszterek tagolják.

A visszafogott külsőhöz hasonlóan egyszerű a kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű belső. A négy oszlop tartotta boltozott előcsarnokot és az emeleti, középső helyiségeket (nagyterem, biliárdszoba) kivéve, nem találunk gazdagabb kialakítású tereket. A földszinti helyiségek boltozottak, az emeletiek jórészt síkmennyezetesek. Klasszicista stílusú kovácsoltvas munkák díszítették, illetve egy része még ma is díszíti a kastélyt. Az épület csak részben van alápincézve.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek