Jankovich-kastély (Öreglak)
| |

Jankovich-kastély (Öreglak)

Öreglak falun belül áll a jó állapotú Jankovich-kastély, amely nemrég még diák- és gyermekotthonként funkcionált.

Jankovich-kastély története

Orsisch Kristóf és Tahi Margit leánya, Heléna lépett házasságra Jankovich Györggyel, ezzel került Lak a Jankovich család birtokába a 17. században.

Jankovich József építtette a 19. század második felében a kastélyt, a falu legimpozánsabb épületét, mely a család állandó lakóhelye lett. (Mivel az épület iratait széthordták, ezért pontosabb adat nincs az építés évéről.)

A Magyar Tanácsköztársaság idején a kastély épülete kórház lett, ahol a spanyolnáthában megbetegedett lakosságot gyógykezelték. Így az ekkori tulajdonos gróf, Jankovich Bésán Elemér kénytelen volt a gici birtokán lévő kastélyába visszavonulni.

A második világháború előtt a gróf meghalt, Jankovich Bésán Elemér nevű fia a világháború kitörésének kezdetén a kastélyában lengyel menekülteket rejtett el, mivel ő maga a németeket gyűlölte, bár felesége bajor származású volt. A szovjet hadsereg közeledtével a gróf nyugatra menekült, értékeit magával vitte. Például az országos hírű lipicai lótenyészetét is.

A háború után a grófi kastély először állami általános iskola volt, majd pedig 1948-50 között mezőgazdasági szakiskola céljára vették igénybe. A község óvodája 1968 és 1982 között ugyancsak a kastélyban működött.

Legutóbb diák- és gyermekotthonként működött a kastély. 2020-ban modern lakások épültek, így a kastély iylen funkciója megszűnt. Azóta nem használják semmire.

Jankovich-kastély leírása

A kastély több épületszárnyból áll. A főépület egy olyan manzárdtetős kastély, amely nyolc ablaktengely szélességre nyúlik és nála valamivel alacsonyabb és egyszerűbb szárnyban folytatódik. A főépülethez jobbról és balról is hosszú, földszintes épületszárnyak csatlakoznak. A baloldali szárny össze is van építve a főépülettel.

A kastély hátsó részén egy szép nagy platánfa áll, amely egy villámcsapást is túlélt.

(Forrás: Öreglak honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek