Hunyady-kastély (Kéthely)
| |

Hunyady-kastély (Kéthely)

Kéthely külterületén, egy mellékút mentén található az üresen álló Hunyady-kastély.

Hunyady-kastély története

A birtok és a hozzá tartozó barokk eredetű kastély 1733-ban került Hunyadi János tulajdonába. Az épület nyugati szárnya 1760-ban, a főrésze és a keleti szárnya pedig 1912-től 1920-ig épült.

A kastély a második világháború idején sebesültkórházként működött, ezután gabonaraktár és istálló is volt. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a magyar államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg.

1986-ban a felújítási munkák közben a kastély körülbelül kétharmada leégett. Molnár Balázs, Kéthely polgármestere 2021-ben nyilatkozta: „A tűzeset után majdnem három évtizedig semmi sem történt az épülettel. Mivel nem tartották karban, folyamatosan romlott az állaga, az évek alatt pedig ami mozdítható volt, azt ellopták. Néhány évvel ezelőtt a fővárosi önkormányzat elvégzett egy állagmegóvást a kastélyon, több helyen is megszüntették a beázást, az ablakokat pedig bedeszkázták.”

1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába és sokáig szociális otthonként működött. Pár éve kastélyszállónak a gondolata felvetődött, de az üzlet nem jött létre, így jelenleg üresen áll.

Az ingatlan eladó: melléképület, gazdasági épületek, garázs, buszgarázs, pavilon, porta és műhely is tartozik hozzá.

(Forrás: Sonline)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek