Mikosd-Zierer kastély (Mikosszéplak)
| |

Mikosd-Zierer kastély (Mikosszéplak)

Vas és Zala megye határán található egy eldugott erdőben lévő szellemkastély. Bár magánterület, a kapu és a kastély is tárva-nyitva áll, ami a környék egyik legnépszerűbb látnivalójává vált.

Új hír, hogy 2022 nyarán elkerítették a kastélyt és elkezdték a felújítást! Remélhetőleg most tényleg végig is viszik és megújul ez a csodás kastély!

Pedig régen is népszerű volt a hely: a rendszerváltás előtt gyereküdülőként működött a hely, amit több helyen kommentekben is olvastam már. Népszerűsége valószínű a fekvésének is köszönhető.

Egy vasárnap délelőtt jártam itt, ekkor senki más nem volt itt. Viszont nagyon keresett lett a kastély, így ne lepődjetek meg, ha a látogatáskor többen is felfedezőúton lesznek. 🙂

Ahogy megyünk fel a kastélyhoz, már itt megborzong az ember
Ahogy megyünk fel a kastélyhoz, már itt megborzong az ember

Mikosd-Zierer kastély története

Mikosszéplak községtől keletre feküdt Mikosdpuszta, melynek korábbi neve Belső-Soreke volt. A pusztát akkor létesítették, amikor báró Mikos Ede a 19. század közepén itt építtette fel a romantikus historizmus stílusjegyeit magán viselő, neogótikus elemeket hordozó, rendkívül reprezentatív új kastélyát.

A rezidenciát egy tölgyerdő tisztásán emelték, a tereprendezés során hatalmas földmunkát végeztek, és egy mesterséges dombot is létesítettek, hogy az új kastély helyét kialakítsák. A kastély mellett folyó patakot felduzzasztották, így létrehoztak egy kis tavat. Ennek nyomai még ma is láthatók.

Az építkezés 1857 és 1866 között zajlott egy bécsi építész tervei alapján. Később a kastély bal oldali oldalhomlokzatához földszintes pálmaházat és gótizáló kápolnát építettek. (Egykor a hátsó homlokzat egyik tornyát magas toronysisak borította, amelyet később tűzveszélyessége miatt le kellett bontani.) Saját áramfejlesztő-telepet is létesítettek Mikosdon, a főépület vízvezetékeit és központi fűtését Angliából hozatott anyagokból készítették.

A 19. század végén Mikos Ede rossz vagyoni helyzete miatt eladta a kastélyt, majd 1891-ben vette meg Zierer Vilmos bécsi bankár.

A II. világháború után SZOT-gyermeküdülőként szolgált a kastély, ekkor még relatíve karbantartották az épületet. A rendszerváltás után azonban nem törődtek vele, így folyamatosan romlott az állaga. Legutolsó komolyabb tulajdonosa egy német vállalkozó volt, ám kisebb felújítás (pl. a tető egy részének javítása) után eladta.

(Forrás egy része: Wikipédia)

Csodás volt a régi szép időkben
Csodás volt a régi szép időkben (Fotó: Sumida Magazin)

Látnivalók a környéken

Hol található?

További képek

Az egykori főbejárat
Az egykori főbejárat
Sötétben is impozáns
Sötétben is impozáns
Már kintről is feldereng a kastély épülete
Már kintről is feldereng a kastély épülete
Az egyik szoba fafaragású plafonja
Az egyik szoba fafaragású plafonja
Egyik kedvenc képem
Egyik kedvenc képem
Itt lehetett régen a felduzzasztott tó
Itt lehetett régen a felduzzasztott tó

Ezek is érdekelhetnek