Zichy-kastély (Somlószőlős)
| |

Zichy-kastély (Somlószőlős)

A Somló északi oldalán lévő község belterületén áll a régóta felújításra váró Zichy-kastély.

Az északnyugati oldalon áll egy település, amelynek kastélyáról valószínűleg kevesen tudnak. Pedig a Zichy-kastély valaha pompásan állhatott egy kis domboldalon, ám mára igazi szellemkastély lett.

A kastély hátulról
A kastély hátulról

Zichy-kastély története

Nagyszőlős (Somlószőlős) település XVIII. sz. elejétől a nagyvázsonyi uradalomhoz tartozott (katonailag már korábban is), a Zichy-család birtokában volt. 1724 után ennek hatására került az Árpád-kori templom a katolikusok tulajdonába. 1725-ben kezdték el a felújítást Zichy János gróf utasítására. A XIV. századtól XV. század végéig a Vezsenyi-családhoz tartozott Nagyszőlős. Ettől az időszaktól van utalás arra, hogy a mai kastély helyén egy udvarház állt.

1850-ben az udvarház helyére egyemeletes romantikus stílusú, angol árokkal ellátott kastélyt építettek. E mozgalmas tömegű és aszimmetrikus alaprajzú épület a magyarországi gótizáló romantika egyik korai, angol romantika hatását mutató emléke. Valószínűleg az 1870-es évek végén építették át a kastélyparkot is.

Így nézett ki fénykorában
Így nézett ki fénykorában (Fotó: Darabanth)

Legutoljára a kastély báró Watzdorff Konrádé volt, aki 1844. augusztus 22-én született Drezdában és 1922. május 28-án temették el Somlószőlősön, a Zichy kriptában, (felesége gróf Zichy-Ferraris Emília, 1847-1935). A kastélyt és a birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került. A birtokot kisebb részekben megvásárolták, az épületet többféle hasznosítás után (tanács, óvoda, magtár) 1999-ben értékesítették.

Egy helyitől megtudtam, hogy a 2000-es években elkezdték a felújítást (az ablakok ki vannak cserélve), ám ahogy sok másik helyen, itt is “megakadt” az építkezés. Azóta pedig csak magányosan áll a kastély a családi házak között…

(Forrás: Somlószőlős honlapja)

A Zichy család egy ősi magyar főnemesi család. Ismerd meg a család történetét és a legfontosabb kastélyokat!

Látnivalók a környéken

Hol találod?

További képek

A kastély oldalsó része mintha egy bástya lenne
A kastély oldalsó része mintha egy bástya lenne
Belső tér
Belső tér

Ezek is érdekelhetnek