Erdődy-kastély (Doba)
| |

Erdődy-kastély (Doba)

A Somló északi lábánál fekvő Doba büszkélkedhet egy csodaszép kastéllyal. Az Erdődy-kastély nemcsak az épületével tűnik ki, de a körbevevő park is remek célpont a kirándulóknak.

Erdődy-kastély története, leírása

1839-ben épült klasszicista stílusban, az építéshez a Somlóvár köveit is felhasználták. Az egyemeletes, timpanonos homlokzatú, dór, ion oszlopfős épület a 90 hektáros arborétum közepén található.

Az eredetileg nyaralókastélynak szánt épületet Erdődy Károly (Erdődy Kajetán) gróf, varadi főispán emeltette a 19. század elején a park legmagasabb pontjára, egy Somlóvár nevű dombra. Tervezője Charles Moreau, a neves francia építész volt, a munkálatokat pedig Anreith János György, a szombathelyi székesegyház építésvezetője és Woyta Donát irányította. A szükséges anyagokat, mint a lakatosmunkákat, parkettát, ajtókat külföldről, a szakembereket pedig Morvaországból, Horvátországból, Itáliából és Bécsből hozatták, ha a Vas és Veszprém megyében fekvő birtokokon nem találtak megfelelőket.

Alaprajza, homlokzati rendszere a klasszicizmus szellemének megfelelően letisztult, világos képet mutat. A főhomlokzati portikusz alól nyílik az előcsarnok, a bécsi Engl által tervezett emeleti lépcsővel. Az ehhez kapcsolódó folyosóról nyílnak a szobák. Az épület déli és északi végét egy-egy, a homlokzatokon építészeti tömegként megjelenő csarnok zárja. A déliben, amely télikertnek, növényháznak épült, az e korból ismert legnagyobb méretű mozaikpadló maradt fenn: az évszámos családi címer alapján 1839-ben készült.

A park egyik botanikai különlegessége a kastély keleti homlokzata előtt magányosan gubbasztó szomorú japánakác (Sophora japonica ’Pendula’), amely még az eredeti növényállományból maradt itt.

A kastélyban sokáig pszichiátriai intézet működött, ám 2020-ban ez megszűnt. Egyelőre nem tudni, hogy az állam mit tervez a telekkel…

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek