Nagykeszi templomrom (Gyepükaján)
| |

Nagykeszi templomrom (Gyepükaján)

Gyepükaján külterületén, egy pusztában áll a több évszázaddal ezelőtt lerombolt, de egy kirándulásra alkalmas Nagykeszi templomrom.

2023 őszén jártam itt. Habár csak egy kis épület az egész, a környezetnek köszönhetően egész hangulatos helyszín. Szinte végig murvás-köves úton közelíthető meg.

Nagykeszi templomrom története

A nagykeszi romról feltárt források megoszlanak az első, hiteles említéssel kapcsolatosan. Elvileg 1230-ban szerepel először a név. Feltételezhetjük, hogy a templom a XII-XIII. százdban épülhetett.

1421-ben említenek egy Szentkirálykeszi nevű helyet is a környéken, a XVI. században az adóösszeírásokban is ez a név szerepel, feltehetően azonos a ma Nagykeszinek nevezett rommal. Azt a templomot Szent Péter apostolnak szentelték, akárcsak a felsődörgicsei romtemplomot. 1548-ban már pusztaként említik, feltehetően a török harcok során pusztult el a település, mint oly sok ezen a környéken.

A maradványok a romanika jegyeit viselik magukon, illetve több arra utaló jel is akad, hogy a templom védelmi funkciókat is ellátott. A falakon nem találhatók ablakok nyomai a megmaradt magasságig, a tornyon is csupán lőrésszerűek láthatók. A toronyba csak a karzat szintjén volt átjárás a hajóból. Az építmény körül fellelhetők a templomot körülvevő sánc nyomai. Az egyik forrás szerint a templomromtól 130 m-rel észak-nyugatra található egy kis földvár nyoma, amelyről ma csak az árok nyomvonala tanúskodik. A feltárások szerint az Árpád-kor második felében használták.

(Forrás: Balatoni romok)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek