Fekete-kastély (Csabrendek)
| |

Fekete-kastély (Csabrendek)

A Sümeghez közeli Csabrendeken található Fekete-kastélyhoz egy érdekes legenda is kapcsolódik. A kastély jelene már inkább siralmas.

Maga a főépület egy része nem olyan rossz állapotú, ám hátulról látszik, hogy van egy része, aminek teteje már omladozik. Amikor ott jártam, az ajtó tárva-nyitva volt.

Fekete-kastély története

A késő-barokk Fekete-kastély 1790 körül épült, majd 1816-ban klasszikus stílusban átalakították. A kastély tulajdonosa Fekete János volt, aki a magyar felvilágosult irodalom kiemelkedő alakja.

A Fekete-kastélynak néphagyományban őrzött legendája szerint, Fekete gróf Jelasich horvát bánnal adósságba keveredett. Kölcsönt vett fel, amelyért zálogba adta csabrendeki birtokát. A záloglevél pontosan megjelölte mikor, melyik napon kell visszafizetnie az adósságot. Fekete János gróf a meghatározott napon elküldte tiszttartóját a zálogpénzzel, csakhogy a kölcsönt adó uraság fondorlatosan elébe küldte egy emberét azzal a céllal, hogy letérítse fontos útjáról. Becsalta egy út menti fogadóba, ott megvendégelte, s valószínű, hogy le is részegítette. Eszmélése után a tiszttartó felkapott lovára, hogy küldetését teljesítse, vágtatott Csabrendek felé, de amire megérkezett, beesteledett. Régen túljárt már a megadott határidőn, így a pénzt nem vették át tőle. Fekete grófot nagyon bántotta, hogy elvesztette birtokát, s az a szóbeszéd járta, hogy még halála után is visszajárt. Fekete lován ülve, szellemlovasként vágtatott végig a kastély bástyáin és ijesztgette az új tulajdonost és annak háznépét.

A szocializmus alatt TSZ-irodaként üzemelt, jelenleg pedig raktári funkciókat tölt be (az udvaron és bent is használt hűtők sorakoztak).

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek