Festetics-major és Kiskastély (Fenékpuszta)
| |

Festetics-major és Kiskastély (Fenékpuszta)

Keszthelyhez pár km-re, egy főúthoz közel található az egykor lótenyésztés központjaként működő Festetics-kiskastély. Az elmúlt években teljes felújításon esett át az épület.

Festetics-kiskastély története

Eredetileg a bécsi udvar spanyol lovasiskolája volt a majorság helyén, melyet 1739-ben vettek meg a Festeticsek, akik európai hírességű ménest telepítettek Fenékpusztára – melynek aranykora Festetics II. Tasziló idejére tehető, aki szép eredményeket ért el a lovassport történetében. Ezzel egyidőben a keszthelyi Georgikonon ménesmesteri és lovászképzés folyt.

A folyamatos fejlődés mellet istállók, major és cselédlakások épültek, 1820-ra pedig megépült a ma látható kiskastély. Innen lovagolt a gazdatiszt – mint például Szendrey Júlia édesapja – jelentést tenni a grófnak.

1894-re alakították ki a Fenyves-allét, amin keresztül a Festeticsek a kastélyból egyenesen a kiskastélyig tudtak kocsizni. Egészen 1938-ig folyt lótenyésztés a birtokon, azt követően len üzem, kendergyár, termelőszövetkezet működött a területen.

Felújítása

Az egykori Festetics-birtokot és a kiskastélyt éppen egy pályázat keretén belül újítják fel. A pályázat keretein belül kialakításra kerül a Fenékpuszta történetét, valamint lótartást bemutató kiállítás, több funkciós közösségi tér, majorsági játszótér és egy fényképész stúdió, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokra is lehetőség lesz az épületben. Míg az egykori majorságban látványos lovasprogramokkal készülnek, a szabadban piknikezni is tudunk majd.

(Forrás: keszthely.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek