Gotthard-Felsőbüki Nagy-kastély (Egyházashetye)
| |

Gotthard-Felsőbüki Nagy-kastély (Egyházashetye)

Egyházashetye falu központjában áll üresen a Gotthard-Felsőbüki Nagy-kastély.

Gotthard-Felsőbüki Nagy-kastély története

A kastélyt Felsőbüki Nagy Sándor építtette barokk stílusban. Jelenleg üresen áll, legutóbb általános iskola működött.

Bárdosi János muzeológus 1965-ben írt a kastélyról:

„A faluban található a Felsőbüki Nagyok (előtte: a herényi Gotthárdok) kétszintes, teljes egészében alápincézett úrilaka, amelyet a falu kastélynak nevez. Ma körzeti általános iskola működik az épületben, Berzsenyiről elnevezve. Maga a klasszicizáló épület meglehetősen jellegtelen. Régebbi, alacsonyabb szárnya épült a Gotthárdok idején, az újabb, magasabb traktust a Felsőbüki Nagyok illesztették hozzá. A kastély az uradalmi birtokközpont szerepét töltötte be. A Felsőbüki Nagyok uradalma volt a község területének több mint kétharmada (kétezer-háromszáz katasztrális holdból közel ezerhatszáz tartozott az uradalomhoz.)

A második világháború utolsó időszakában, 1944 őszétől itt tartózkodott a békéscsabai méneskar és a repülős-árkász parancsnokság teljes legénységével. A háború végére semleges terület a kastély, itt nyert elhelyezést a menekülő horvát nagykövetség. Az államosítás után először körzeti, bentlakásos népi kollégium, majd körzeti általános iskola lett az épületből, amely több mint másfél hektáros park közepén fekszik.

A kastélypark szélén áll a barokk Szentháromság-szobor, amelyet Babett Gotthárd, azaz herényi Gotthárd Barbara állíttatott 1857-ben.”

(Forrás)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Urbex Yvette-nek!

Ezek is érdekelhetnek