Berzsenyi-kastély (Kemenessömjén)
| |

Berzsenyi-kastély (Kemenessömjén)

A Celldömölk melletti Kemenessömjén központjában áll a Berzsenyi-kastély, amelynek ikonikus berendezése az ablakból is látható zongora.

Berzsenyi-kastély története

A Berzsenyi-család ősei a XV. századig vezethetők vissza. Az ősök a veszprém megyei Nagy-Börzsöny-pusztára kaptak királyi adományt. Innen származik a nemesi előnevük: egyházasberzsenyi.

Berzsenyi Jenő orvosdoktor 1845-ben Nemesmagasiban született, Vas vármegye tiszti főorvosa volt. Élénken részt vett a társadalmi, megyei és országos ügyekben. 1905-10-ig a celldömölki kerület országgyűlési képviselője volt. A kastélyt Moravetz Zsigmond tervei alapján ő építtette 1904-05-ben, szecessiós stílusban. Az épület gazdag homlokzati ornamentikával, kovácsoltvas ablakrácsokkal, korlátokkal díszített.

Igényesen kialakított angolpark övezi a kastélyt, a növény és faállomány gerincét az eredeti, száz évvel ezelőtti telepítés adja, köztük nem egy különleges ritkasággal. A második világháború után különböző kulturális rendezvények, és leányok számára traktoros iskola színhelye volt.

1958-74-ig a Kállai Éva Gyermekotthonban 100 gyermeket gondoztak itt, (és a Radó-kastélyban), miközben mindkét kastély óvoda is volt egyben. Ekkor a kastély mögött kétszintes szolgálati lakás épült.

Az ezt követő időkben a kastély a KSH SZÜV Oktatási Központ tulajdonába került. Részben számítástechnikai oktatás folyt benne, részben vállalati üdülőként használták. Ennek során némileg átalakították. Színvonalas, többnyire 2 szobás, külön fürdővel, TV-vel ellátott lakosztályaiban összesen 38 vendéget tudott fogadni. Családi összejöveteleket, egyéb rendezvényeket bonyolítottak le, kérésre. Gyakran látogatták külföldi vendégek is.

Ezekután az épületet egy osztrák vállakozó vásárolta meg, aki jelentős anyagi ráfordítással eredeti szépségében állította vissza. A parkban ekkor épült a szökőkúttal díszített kis tavacska, és átépítették a volt szolgálati lakásokat is (amelyek teljesen már nem készülhettek el). Továbbra is kastélyszállóként működött, illetve rendezvényeket szerveztek itt. Azonban a tulajdonosnak anyagi nehézségei miatt meg kellett válnia a kastélytól.

2005-ben a kastély egy budapesti cég tulajdonába került, akik wellness központot terveztek itt kialakítani, szállodával és termálfürdővel, azonban a nagyarányú tervekből semmi nem lett, a kastély jelenleg eladó, üresen áll.

(Forrás: Kemenessömjén honlapja)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

Ezek is érdekelhetnek