Károlyi-kastély (Ostffyasszonyfa)
| |

Károlyi-kastély (Ostffyasszonyfa)

Ostffyasszonyfa egyik szélső utcájának elején áll a magántulajdonban lévő, felújított Károly-kastély.

Károly-kastély története, leírása

A kastélyt Péteri Takáts Lajos (1814-1891) Vas vármegye főispánja építtette. Építési idejét a XIX. század hetvenes éveire tesszük. Mivel utód nélkül halt el, testvérének fia Péteri Takáts Dénes (1839-1902) Soproni Törvényszéki Bírósági elnök birtokába került.

Károlyi kastélynak nevezik az épületet, mert Péteri Takáts Dénes leányát, Valériát (1873-1940) vette feleségül Károlyi Endre (1860-1942), és gyermekei voltak a kastély utolsó tulajdonos lakói.

Jelenleg az épület magántulajdonban van, igényesen felújított állapotában.

Építészeti stílusa reneszánsz, barokk elemekkel díszített. Az épület téglalap alaprajzát enyhe kiülésű sarok illetve oldalrizalitok törik meg. A szabadon álló kastély felújítás alatt áll,ennek ellenére a homlokzatok díszítése, egyedisége impozáns látványt nyújt. A falsíkokat a lábazati osztó – és fejezeti párkány tagolja. A zárópárkány fölé, az épületen körbefutó oromfal mögé került a tetőzet, melyben a felújítás során manzard tetőt építettek. A lábazati párkányra mintegy ráülnek a rizalitok stilizált kompozit oszlopai és köztük a félköríves záródású – mintás zárókövel ellátott – ikerablakok. Az ablakok felett a gazdagon díszített félköríves vakárkádok felett vízszintes szemöldök kiképzés van. A kastély középfolyosós rendszerű, mely végighúzódik az egész épületen. Főbejárata a keleti oldalon van.

(Forrás: Ostffyasszonyfa honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek