Vécsey-kastély (Békás)
| |

Vécsey-kastély (Békás)

A Pápához közeli Békás belterületén áll a parkkal rendelkező Vécsey-kastély, amely azonban hosszú ideje elhanyagolt állapotban van.

Vécsey-kastély története, leírása

A területet a Békássy család már évszázadok óta birtokolta, egy 1857-es térképen már a parkosítás is látszik. A kastély feltehetően az 1870-es években épült meg.

Az 1920-as évektől a Vécsey család tulajdonában volt, a szocializmus időszakában nevelőotthonként működik. A park területén található a Békássy család kápolnája is.

Tömege, homlokzata klasszicizáló eklektikus irányzatú. Középrésze emeletes, és a falszer­kezetek vizsgálata alapján elképzelhető, hogy a földszintes oldalszárnyak későbbi toldások. Homlokzata egyszerű, vakolt, tagozatszegény. Architektonikus elemei: párkányok, ablakszemöldök-párkány, lizénák a kora eklektika jegyeit viselik. A hangsúlyos tető igényes bádogszerkezetei nem arányosak a puritán összképpel. Feltételezhető, hogy a homlokzat a tatarozások során sematizálódott.

Az épület belsejében néhol még látható az eredeti mozaikos padlóburkolat, az emeleti előtérben díszítésként pedig a tulajdonos család „B” monogramját figyelhetjük meg.

(Forrás: Békás honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek