Szent András templomrom (Taliándörögd)
| |

Szent András templomrom (Taliándörögd)

A Művészetek Völgye egyik településének határában, Taliándörögdön áll a Klastromnak is nevezett Szent András templomrom, amely az egyik legismertebb ilyen típusú épület.

Szent András templomrom története

Taliándörögd múltja szorosan kötődik az egykor itt élő Dörögd (Drugd) család történetéhez. Ez a nemesi származású família építtette a ma „Klastrom” néven ismert román stílusú, egyhajós, keresztény „kis” templomot 1100 körül, melyet Szent András tiszteletére szentelnek fel.

Ma látható falai 1330-1339 között készültek Dörögdi Miklós esztergomi érsek, egri püspök jóvoltából. A felújítás után a templom kegyúri karzattal és emeleti könyvtárral is rendelkezett. Délről földszintes, belső-kerengős kiegészítő épült hozzá. Egy 1347-es oklevélből tudjuk, hogy az új templom nemcsak a felső-dörögdi, de az alsó-dörögdi nemesek és jobbágyok plébániájaként is szolgált.

Feltételezhetően a népnyelv pontosan használja a Klastrom (kolostor-rom) meghatározást, mert méretéből, továbbá a még fel nem tárt részek elrendeződéséből adódóan is következtethetünk kolostor mivoltára. Felső-Dörögd pusztulása a 16. század közepére tehető, miután a török felperzselte a települést. A templomépület hajója is a település házainak sorsára jutott, csak a bazaltból készült alapkőfalak maradtak meg a földben.

A mai napig álló szentély 6,81 m oldalú négyzet, amit a hajótól egy diadalívvel választottak el. A sekrestyéből még ennél is kevesebb maradt épen. A hengerfal és 1-2 lépcsőfok utal az egykori templomtoronyba vezető csigalépcsőre. A templom ablakait művészi munkával vörös homokkőből csúcsívesre faragták. Szintén a román építésre utal az emeleti lőrésszerű ablakocska.

A XIX. század végén még láthatók voltak az épület legérdekesebb maradványai, a freskók. A szentély falait részekre osztották és mindegyikben más-más bibliai jelenetet ábrázoltak, ami közös bennük, hogy minden rész tartalmaz egy bizánci stílusú glóriával övezett fejet. A freskók valószínűleg a veszprémi Gizella-kápolnában található festményekkel egy időben készültek.

A 2000-es évek elején pályázati támogatásnak köszönhetően lehetőség adódott a rossz állapotban lévő, életveszélyes falakat megerősíteni, így az épületmaradvány biztonságosabbá vált az érdeklődők számára. A templomrom jelenleg műemlékvédelem alatt áll.

(Forrás: Taliándörögd honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek