Avasi templomrom (Szigliget)
| |

Avasi templomrom (Szigliget)

Szigligeten található a főút mellett az Avasi templomrom, ami nagyon jó állapotban maradt fenn.

Avasi templomrom története

A római korban egy épület állt itt, amit az 1958-ban feltárt, toronyhoz tartozó templomrom hajójának falaiban látható, halszálka szerűen rakott kövek bizonyítanak. Ezt a fajta falszövetet a rómaiak alkalmazták, a hazai középkori épületekben, romokban hasonlót nem Valószínűleg ez időben már hanyatlóban volt a régi település, mely az 1420-ban írt oklevél szerint a XV. század elején már teljesen elnéptelenedett.

Pusztulása már a török támadásai során /1558/ megkezdődött, s helyzete a hódoltság alatt csak tovább romlott. Az elnéptelenedett falu templomát az ország töröktől való felszabadítása után sem állították helyre, s az tovább pusztult. Köveit a falu házainak építéséhez hordták el. Szigliget újratelepülése a mai falu helyén, a vár alatt indult meg erőteljesebben a 18. században.

Avasi templomrom leírása

A szentély alapfalaiban másodlagosan beépített római, peremes téglatöredékek bizonyítják a későbbi építkezést. A torony hajó felé eső falának alsó része tulajdonképpen a hajó fala. E falban bajárat nyomai nem mutatkoztak, ezért a torony helyreállításánál – a statikai szempontok figyelembevételével – ezt a falat tömören falazták fel.

A hajót egykor nyeregtető fedte. A hajó ÉK-i oldalához csatlakozó nagyobb helyiség kápolna lehetett. A hajóban előkerült, vörösesbarna és zöld vonalakkal díszített vakolattöredékek azt bizonyítják, hogy a templom festett volt.

A torony egyik bejárati ívén Ádám Iván a múlt század második felében még egy Krisztus -arcot és mondatszalagokat ábrázoló festményt figyelt meg. Nyomai ma már alig-alig láthatók.

(Forrás: Szigliget honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek