Zichy-kastély (Nagyvázsony)
| |

Zichy-kastély (Nagyvázsony)

Nagyvázsony főútja mentén áll a rendezvények fogadására alkalmas Zichy-kastély. A nagy parkkal rendelkező kastély ma is nagyon jó állapotban van.

Zichy-kastély története

A kastélya 1762-ben épült fel. Az év nagy részét a Zichyek, akinek a birtokában volt az építmény, az ország más helyein fekvő kastélyaikban és lakóházaikban töltötték. A kastély 1815-1820 között átépítésre került klasszicista stílusban.

A 2000-ben felújított impozáns kastély főépülete és melléképületei kiegészültek szállás és éttermi szolgáltatásokkal. A komplexumban régi mesterségek múzeuma, az országban egyedülálló petróleumlámpa gyűjtemény, kályhamúzeum, lovaskocsik állandó kiállítása volt.

Ma már nem működik szállásként a hely, bérelhető rendezvényként a kastély belső és külső területe.

A kastélykert 10 ha területén védett fák, halastó, gondozott kert, belső utak, gépkocsiparkoló található.

Zichy-kastély leírása

A dísztermet egy egyedi, kézzel faragott, aranyozott csillár díszíti, melyhez két görög istennőt ábrázoló állólámpa is tartozik. Díszes cserépkályhája másolata a Schönbrunn kastély (Bécs) női szárnyában találhatónak. Állófogadások, ültetett vacsorák, akár korhű székekkel. Igény szerinti dekorációs elemekkel díszítjük termeinket. A 70 cm x140 cm-es téglalap asztalokkal (13 db) 70 fő, míg vegyes elrendezéssel akár 100-120 fő kényelmes befogadására alkalmas. Burkolat kazettás faparketta. Dísztermünk 76m2 45m2-es előtérrel rendelkezik. Szalonok kapcsolódnak két oldalról, melyek 60m2-esek. 3 lépcsőfokon teraszra érkezünk a déli oldalon.

A nagy tárgyaló korhű asztalokkal és székekkel berendezett, nagy méretű tárgyaló terem, 19. századi magyar, osztrák és flamand festők híres munkáinak másai díszítik.

A Női szoba a nők kivételes helyszíne, a díszteremből nyíló sárga szalon. A hölgyek itt fogyaszthattak és társaloghattak. Biedermeier bútorral berendezve. Külön teremként a díszteremmel együtt funkcionál.

A Vadászterem bútorzata és berendezése eredeti erdélyi vadász stílusban készült. A falakat trófeák díszítik, valamint egy nagyméretű Diana csempemintázatú cserépkályha.

A Billiárd szoba a férfiak kiváltsága. Impozáns, faburkolatú teremben díszkandalló, angol stílusú Chippendale stílusú antik bútor került. A szobában régi idők sporteszközei, valamint régi vitorlások modelljei láthatók. Biliárd és kártyaasztalt, márvány sakktáblát találunk.

(Forrás: kastély honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek