Volt szovjet laktanyaváros (Szentkirályszabadja)
| |

Volt szovjet laktanyaváros (Szentkirályszabadja)

Hazánk egyik legismertebb szellemvárosa Veszprém közelében, Szentkirályszabadja település határában áll. A szovjet katonáknak épített kisvárosban az akkori viszonyokhoz képest szinte luxus uralkodott.

Az urbexesek körében népszerű a hely, ottjártunkkor is elég sokan barangolták be a ma már csak szinte betonvázakból álló komplexumot.

Laktanya története

A laktanyát az 1960-as években építették. A város elkészülte után papíron tilos volt a belépés a magyaroknak. Az elzárás persze mindkét irányban működött, a szovjet katonák sem járhattak ki a laktanya területéről, azt csak a tisztek és családtagjaik hagyhatták el, szigorú ellenőrzés mellett.

Azért, hogy a külvilág ne is legyen csábító a kötelező, kétéves külföldi szolgálatukat töltő kiskatonáknak, a szovjetek igyekeztek luxuskörülményeket teremteni a városon belül. Az öt panelház mellett óvoda, általános és középiskola, könyvtár, saját kórház, kocsma, külön mozi és színház, szabadtéri mozi, csirke- és sertéstelep, hozzájuk tartozó húsfeldolgozó üzem, borospince, posta, boltok, éttermek, és további lakóházak várták az itt lakó több ezer orosz és ukrán katonát, illetve családjaikat.

A laktanyában korlátozott számban ugyan, de munkát kínáltak a helyieknek, főként gyerekre vigyázás, vagy a szín- és kultúrházban való munkák jutottak nekik, míg a magyar katonák (és a környékbeliek) azzal kereskedtek a szovjetekkel, amijük csak volt. A tévé és egyéb műszaki cikk mellett a dohány és a benzin volt a slágertermék, de az alkohol, a kerékpárok és ruhák is nagy mennyiségben kerültek a laktanya betonkerítésén kívül.

A katonákat és az eszközöket már 1988-tól folyamatosan szerelték le, ill. vitték el. A laktanyát 1996-ig őrizték, addig elő-előfordult, hogy a korábban ott szolgáló katonák visszatértek valamilyen otthagyott tárgyért, de nagyjából kihalt volt minden. 1996-ban aztán beindult a mai képet eredményező fosztogatás.

Sajnos elég kevés épületről lehet megmondani, mi is volt: a színház természetesen ma is felismerhető és az iskola is kivehető az egyik épületet bejárva.

(Forrás: Index)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek