Svastits-Bogyay sírkápolna (Szentgáloskér)
| |

Svastits-Bogyay sírkápolna (Szentgáloskér)

Szentgáloskér határában áll a pusztulófélben lévő Svastits-Bogyay sírkápolna. Szerencsére van kezdeményezés, hogy állapota ne romoljon tovább.

Svastits-Bogyay sírkápolna története

A horvát eredetű, egy horvát királyt, Petar Švastičot is adó bocsári Svastics család egyik sarja, Zsigmond (1748-1797) Vrancsics Krisztinával kötött házassága révén jutott a szentgáloskéri birtokokhoz. Fiuk, Antal építtette a 18. században a településen álló a barokk kúriát.

A síkápolnát a 19. század végén építette Svastics Gabriella emlékére a férje. 1895. szeptember 8-án szenteltek fel.

A sírkápolna historizáló, neoklasszicista stílusú, görögkereszt alaprajzú épület két oszlopos portikusszal, a bejárat felett márványtáblával, melyen az 1894-es évszám olvasható római számokkal. Az épület kupolája az 1990-es években emberi felelőtlenség következtében leégett. A szentélyben falfestmények maradványai láthatóak. A kastélytól valaha vadnarancsfákkal szegélyezett allé vezetett ide.

A Svastics család tagjai közül többek között a kriptában lelt végső nyugalomra 1894-ben a szintén szentgáloskéri birtokos Svastics Imre, Svastics Gábor másodfokú unokatestvére; 1898-ban Halasy Ignácné született Tallián Mária, Svastics Gábor anyósa, valamint Halasy Zdenkó, Svastics Gábor feleségének unokaöccse; 1909-ben maga Svastics Gábor és fia, Svastics Aladár; 1928-ban Svastics Nándor, Svastics Imre fia; 1934-ben Halasy Antónia Svastics Gábor sógornője.

Egy 1922-ben kelt, az alábbiakban közölt leltár alapján a sírkápolna igen gazdag berendezéssel büszkélkedhetett. Összeírtak többek között oltárra felszerelt szentségházat, oltárkövet, szentségtartót, gyertyatartókat, szobrokat, oltárképet, a misézéshez szükséges könyveket, ruhákat, eszközöket, harangot. Ekkorra a kriptában már öt koporsót helyeztek el, köztük például Svastics Elláét, Gáborét, Imréét és Aladárét.

1950-ben az akkori tulajdonos, Stephaich Pálné született Kladnigg Teodóra a kápolnát és a hozzá tartozó földterületet felajánlotta az állam számára, majd a szóban forgó birtok az államí gazdaság, majd a termelőszövetkezet használatába került.

Az 1960-as évektől több esetben feltörték, kifosztották, s az épület egyre inkább pusztult. 2018-ban a megyei múzeum, az MNL Somogy Megye Levéltára, a helyi önkormányzat, valamint az Elherdált Műemlékekért Egyesület kezdeményezésére és munkájával a kápolna környékét és a kriptát rendbe tették, kitakarították.

(Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet „A Felfedező„-nek!

Ezek is érdekelhetnek