Sirály Hotel (Fonyód)
| |

Sirály Hotel (Fonyód)

Nem messze a fonyódi Panoráma sétánytól található az egykor a felső osztálybeliek kedvelt szálláshelye, a Sirály Hotel. Ma teljesen lepusztulva, csak a falai állnak.

Sirály Hotel története

A Fittler Kamil műépítész által megálmodott, majd 1905-ben Zichy Béla gróf keze alatt megépült Sirály Szálló fő funkciója a felső középosztály kiszolgálása és a számára igényes szállás és szórakozási lehetőség biztosítása volt. A szállodarész mellett kialakításra került az éttermi, az italozó és a báli rész is, ahol jobbára tehetősebbek ütötték el az időt.

A elkövetkezendő évtizedekben a helyi társasági élet központja lett, itt tartották például a híres fonyódi Anna-bált is. A szállónak rendszeres vendégei voltak a köztisztviselők és politikusok is.

1963-ban az épületet átformálták, és az otthonosabb megjelenés helyett az akkori kornak megfelelően szocreál külsőt kapott, a báltermi részt pedig diszkóvá alakították.

A hotel a ’60-as és ’70-es években élte az aranykorát. Nappal étterem és büfé, este pedig szórakozóhelyként működött. A diszkó tetőteraszán pedig napernyők és napozóágyak voltak elhelyezve.

A Sirály feltehetőleg a ’90-es évek közepe táján zárhatott be, sajnos erről egyelőre nincsen pontos információ.

2019-ben bejelentették, hogy meg fog újulni a szálloda, ezt egy tábla is hirdeti: „A tulajdonosa hamarosan teljesen újjá fogja építeni a Sirály szállót! Jelenleg szerződéskötés van és a kiviteli tervek készülnek. Pár hete nyert a tulajdonos pályázati forrást a felújításra, szép szálloda lesz belőle! Örüljünk annak, hogy hamarosan megújul!” – mondta Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Hát, nem tudom, hogy ilyenkor mi a menetrend, de 2021 júniusában még semmi sem mutat arra, hogy itt bármi is történjék. Remélem nem fog a feledésbe merülni a szép kilátással bíró egykori szálloda…

(Forrás: Szellemvárosok)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek