Jankovich-Bésán-kastély (Gic)
| |

Jankovich-Bésán-kastély (Gic)

A bakonyaljai településen a főút mentén hamar megláthatjuk a pompás tornyokkal díszített kastélyt. Valaha szép lehetett, ám mára sajnos ez is lepusztult állapotban áll.

Jankovich-Bésán-kastély története, leírása

Az egykori Jankovich-Bésán-kastély az 1800-as évek elején épült egyemeletes, klasszicista stílusban. A kastély F alaprajzú, egyszintes, tagolt tömbje több ütemben épült. Romantikus stílusú, saroktornyokkal közrefogott főhomlokzatát ívsoros és konzoltagos párkányfríz és az ablakait fogrovatos szemöldökpárkány díszíti. A lefutó szárny változatosan képzett tengelyei szabálytalan kiosztásban állnak.

Jellegzetes része a kastély utca felőli oldalán lévő, a sarkok mentén poligonális alaprajzú, a nyolcszög öt oldalával záródó kúpsisakkal fedett tornyok.

A kastélytól K-re álló, egykori gazdasági épület véghomlokzatainak architekturális kialakítása igazodik a főépület rizalitjához. A kastélytól délre és keletre – az egykori park területén – több, változatos alaprajzú, főleg a 20. század második felében készült épület áll.

A melléképületek egy részében gyógypedagógiai intézet működött. 2005-ben egy cég luxusszálloda építésére kötött szerződést, ám a nyílászáró-cseréken kívül nem történt más. Azóta ismét üresen és elhagyatottan áll az épület.

(Forrás: muemlekem.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

További képek

Ezek is érdekelhetnek