Somogyi-kastély (Lovászpatona)
| |

Somogyi-kastély (Lovászpatona)

A Sokoró alján, dimbos-dombos környezetben fekvő Lovászpatona központjában áll egy nagy parkban a késő barokk stílusú Somogyi-kastély.

A Somogyi-kastély története

Egy gyönyörű védett park közepén áll a késő barokk stílusban épült kastély, melyet 1791-1796 között a Festetich-család épített. A hitelből finanszírozott rezidencia 1796-ban már lakható állapotba került, részben bebútorozott kastély építkezését, s az eredetileg 50 magyar hold területű park végleges kialakítását azonban már nem Festetich Fernc gróf fejezte be. Ekkorra ugyanis már annyira eladósodott, hogy nemcsak vadonatúj későbarokk otthonától, hanem egész Lovászpatonától meg kellett válnia. A birtokot 1796 októberében unokabátyja Somogyi Nepomuki János udvari tanácsos, Zala megyei alipán vásárolta meg 271 ezer forintért.

1808-ig a Somogyi-család bővítette ki a kastélyt. Somogyi János e terjedelmes földbirtok megszerzésével középnemesből a mágnásokkal vetekedő vagyonra tett szert. Fényes Elek 1839-ben írt országleírásában így ír Patonáról: „…gyönyörű urasági kastély és angolkert. Nevezetes svajceráj és juhtenyésztés. Virágzó ló- és szarvasmarhatartás. Híres baromvásárok”

A 20. század első felében az Esterházy-család rédei ága használta vadászkastélyként, majd 1955 után iskola lett.

A kastély szabadban álló, egyemeletes, megközelítően téglalap alaprajzú épület. A kastély földszinti kapuja kosáríves záródású, felette kőbábos terasz áll. A tető síkjában a Somogyi és a Győry család kettős címere látható. A kastélyt manzárdtető fedi, amelyen tetőablakok nyílnak. Az épületben fiókos dongaboltozatos termek sorakoznak.

(Forrás: Schwaben)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek