Rothermann-kastély (Csepreg)
| |

Rottermann-kastély (Csepreg)

Csepreg egyik fő utcáján található az egykor szép Rottermann-kastély, ám olyan állapotba került, hogy nemrég a tető is beomlott.

Rottermann-kastély története

Az 1860-ban épült kastély a 19. század végére jellemző eklektikus megjelenésű. A kastély nevét egykori tulajdonosáról kapta. Az itt végzett kutatások szerint a mai épület egy régebbi kastély helyére épült. A kastély belső udvaros, négytraktusos kialakítású, az épület alatt kőboltozatos pincerendszerrel.

A II. világháború után itt kezdte meg működését a Büki Gépállomás, melynek megszűnését követően a sok környékbelit is foglalkoztató Vas-, Fém- és Gépipari Vállalat, végül a Büki KTSZ telephelye lett.

2002-ig a Csepregi Állami Tangazdaság és jogutódai használatában volt. Előbb egy Veszprém megyei fideszes politikus, majd egy szlovákiai magyar vállalkozó szövögetett terveket a hasznosításával kapcsolatban. Felmerült, hogy esetleg szálloda, vagy bentlakásos, emelt szintű idősotthon lehetett volna. 2018-ban aztán egy jól menő szombathelyi építőipari kft. tulajdonosa vásárolta meg.

2022 elején a tető beomlott, azóta is így árválkodik a telken.

Forrás: Répcevidék, Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek