Zichy-kastély (Óbuda)
| |

Zichy-kastély (Óbuda)

A barokk stílusú Zichy-kastély ma már több múzeumnak is helyt ad, Óbuda egyik központjaként szépen felújítva áll a Duna-parthoz közel.

Óbuda 1659-ben került a Zichy család birtokába. Zichy Péter nevéhez fűződik Óbuda uradalmasítása és az első kastélyt ő építtette a 18. század első évtizedeiben.

Zichy Péter halálát követően fia, Zichy Miklós tervei szerint kezdték el a kastély építését. A kastély kivitelezésére Jäger János Henriket és Bebo Károlyt szerződtette le Zichy Miklós. A főépület 1752-re készült el, a melléképületek pedig 1754 és 1757 között jöttek létre. A főépület lépcsőzetét és kápolnáját freskók díszítették, továbbá a berendezése vetekedett az akkori főúri kastélyokéval. Közreműködtek Jäger János Henrik kőfaragómester és Bebo Károly szobrász is a díszítésben.

Zichy Miklós halála után özvegye 1766-ban életjáradékért cserébe visszaadta a birtokot a Koronának. A 19. század folyamán ruharaktárként szolgált, az 1950-es években pedig szükségszállásokat létesítettek benne. A főépület 1974-es helyreállítása óta művelődési házként funkcionál.

Ma az épületeiben található a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Térszínház és az Óbudai Múzeum.

A Zichy család egy ősi magyar főnemesi család. Ismerd meg a család történetét és a legfontosabb kastélyokat!

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek