Borbély-kastély (Tiszaroff)
| |

Borbély-kastély (Tiszaroff)

Tiszaroff településen található a Borbély-kastély, amely nemrég kastélyszállóként működött és hamarosan ismét e célból fog kinyitni.

Borbély-kastély története

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is. De járt itt Vörösmarty Mihály, Szinyei Merse Pál, Deák Ferenc, gróf Széchenyi István és mások. Ezért nevezték el róluk az éttermet, a lakosztályokat és a tárgyalókat.

A család tagjai az 1848-49-es szabadság harcban is részt vettek (országgyűlési képviselő, nemzetőr). A családhoz tartozott a Tiszaderzsi kúria is.

A kastély az államosítást követően termelőszövetkezet tulajdonába került, a rendszerváltást követően került magántulajdonba.

Leromlott állapotából 1995 évben kezdte el és 2002-ben fejezte be az Átrium-Mobik Kft. mint tulajdonos és azóta 108 személyes kastélyszállóként üzemeltette, egészen 2014-ig, amikor az MNB (Magyar Nemzeti Bank) felvásárolta.

Az MNB 2020-ban adta át a működtetés jogát a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft-nek. Szállóként fog üzemelni, belépés csak szállóvendégek számára lesz engedélyezve.

Borbély-kastély leírása

Szabadon álló, földszintes, tetőtér-beépítéses, téglalap alaprajzú, alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület, középtengelyében egyemeletes, keresztszárnnyal, amely rizalitszerűen kiugrik az épület hosszoldali homlokzatai elé. Az épület részben alápincézett. Kéttraktusos, teknőboltozatos helyiségekkel. Átalakított belső tereiben díszítőfestés nyomai és részben 19. századi nyílászárók.

A főépülettől É-ra és D-re egy-egy kontyolt nyeregtetős melléképület áll. A 19. század közepén átalakították.

A kastély parkja 3,5 hektár területen, rendezett, kövekkel lerakott utakkal, három kocsányos tölgyfa is látható, egyikük több mint 200 éves. Az épület vadszőlővel volt befuttatva. A gyönyörű ősfákkal teli park méltó környezetet teremtett a szép épület számára.

(Forrás: ilovetisza.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek