Rudnay-kastély (Váchartyán)
| |

Rudnay-kastély (Váchartyán)

Váchartyán egyik mellékutcájában a családi házak között árválkodik elhagyatva a Rudnay-kastély.

A falu XVIII. századi birtokosa a Gosztonyi család, több udvarházat is építtetett. Ezek közül a Rudnay-kastély földszintes, középtengelyében oszlopokkal alátámasztott, oromdísszel hangsúlyozott gazdag copf díszítésű kastély 1802-ben épült kora klasszicista stílusban. Gosztonyi Mihály és felesége Zsemberi Anna építette a családi feljegyzések szerint Isidore Canevale francia építész tervei alapján.

Az oszlopos fogadótérből nyílik a kertre néző díszterem, ahol a mennyezeten és az oldalfalak jó részén még megvan az allegorikus jeleneteket építészeti keretbe foglaló falfestés. A belső tér jellegzetessége, hogy eltérő építészeti megoldások találhatók az egyes szobákban.

A kastélyban rendszeres vendég volt életének utolsó éveiben a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja, Madách Imre. A bejárattól balra emléktábla is jelzi ezt.

A kastélyhoz valamikor húsz holdnyi park tartozott, amely eredetileg francia stílusú volt, majd angol stílusban építették át. Az épület jelenleg állami tulajdonban van és üres.

(Forrás: Váchartyán honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek