Teleki–Tisza-kastély (Nagykovácsi)
| |

Teleki–Tisza-kastély (Nagykovácsi)

A Budától nem messze fekvő Nagykovácsiban áll az egyemeletes, magastetős, alápincézett klasszicista Teleki-Tisza-kastély egy tíz hektáros telken, ősfás parkban.

Teleki–Tisza-kastély története

A kastély 1840 körül épült. Először Wattay-kastély; később a Teleki család, majd a Tisza család tulajdonába került. Mindkét család vadászkúriaként használta, és elsősorban vadászidényben látogatta. 1849 májusában Görgei Artúr itt rendezte be főhadiszállását. Többször átalakították. Tisza Lajos az 1880-as években Benedicty József tervei alapján átépíttette, ekkor került a homlokzatra a Tisza család címere. Utolsó birtokosa 1946-ban Tisza Lajos Kálmán, Tisza István korábbi miniszterelnök unokája volt.

A II. világháború után államosították. 1956-ban itt volt Király Béla nemzetőrségének utolsó szálláshelye.

1958-tól a Vidékfejlesztési Minisztérium elődintézményeinek fenntartásában működő Erdészeti Nevelőotthonként funkcionált, ahol a településektől távol élő és dolgozó erdészcsaládok általános iskolás gyermekei kaptak bentlakásos oktatást és nevelést. 1992-ben megalakult az FVM Mezőgazdasági Szakképző Intézete és Nevelőotthona, melynek fő profilja a középfokú szakoktatás, kollégiumi nevelés, valamint szakmai tanfolyamok és rendezvények szervezése. Az intézmény neve 2004-ben FVM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumra módosult. 2007-ben jogutódja a Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola, Kollégium és FVM Gyakorlóiskola, Piliscsaba lett. 2008-ban a kastély épületében működő kollégium megszűnt. Az épületet kiürítették, használata megszűnt, állapota az évek során leromlott.

2012 decemberében Nagykovácsi önkormányzata a Magyar Cserkészszövetséggel párhuzamosan kezdeményezte az állami tulajdonú épület ingyenes önkormányzati tulajdonba adását. A Teleki-Tisza-kastélykomplexumot a Magyar Cserkészszövetség megbízásából, annak 100%-os tulajdonában lévő Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. üzemelteti.

Jelenleg a sokszor csak Nagykovácsi-kastély néven említett Teleki-Tisza-kastély történelmi épületeinek teljes körű felújításával, a közel tízhektáros, ősfákkal büszkélkedő kastélypark ápolásával egy különleges, sok lehetőséget kínáló esküvői helyszín, rendezvényhelyszín.

Filmes jelenetek

A kastély és parkja több film forgatásánál szolgált helyszínül. Itt forgatták 1985-ben Bujtor István Az elvarázsolt dollár című filmjének több jelenetét; a filmbéli kastély amúgy a Balaton közelében volt. 2005-től a Jóban Rosszban című magyar szappanopera számos külső jelenetét vették fel ugyanitt, a sorozatban a kastély a Csillagvirág klinikát „alakítja”. Szintén itt forgatták 2014-ben a Rucomil című szatírát is, amelynek a történet szerinti helyszíne egy elmegyógyintézet volt.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Fazekas Szilviának!

Ezek is érdekelhetnek