| |

Nieger-Valkó-kúria (Solymár)

A solymári vasútállomással szemben, egy forgalmas főút mentén áll az elhagyatott, kifosztott, de még így is szép Nieger-Valkó-kúria.

Nieger-Valkó-kúria története

Nieger Károly német festőművész – aki nem számított különösebben jelentős művésznek, elsősorban másolatokat készített, vagy nagy művészek képei nyomán alkotott – 1895-ben költözött Solymárra. Bő 10 évet töltött itt, telket vásárolt, melynek közepére felépíttette a kúriát, mely már akkor feltűnést keltett ekletikusságával, erődítményszerűségével, teraszaival, kanyargó lépcsősoraival, és nem utolsósorban romatikus-buja kertjével.

Nieger 1906-ban költözött el Solymárról, későbbi sorsáról – például arról, hogy hol és mikor halt meg – semmit sem tudni. Egy biztos csak: 1903-ban négy nagy méretű vászonképet készített a solymári Szűz Mária neve templom szentélyébe, és a hajó két boltozati szakaszát is kifestette.

Nieger Károly a villát elköltözése előtt eladta, méghozzá a Solymáron meghatározó erővel bíró Valkó család számára (akik akkor még W-vel írták a nevüket). A családfő, Valkó László szobrász volt, akárcsak kisebbik, szintén László nevű fia. A Nieger-Valkó-kúria falain látható domborművek, kőfaragványok és faliszobrok is az ő munkáik.

Valkó László idősebb fia, Arisztid eredeti szakmája ügyvéd volt, de mint régész szerzett magának elévülhetetlen hírnevet. A villa kertje tele volt vaskori, római kori és Mátyás kori emlékekkel, amiket az édesapja tárt fel, később ezekből múzeumot is nyitott a villán belül. A múzeum az 1930-as évek elejétől 1988-ig működött.

Belül egyébként nem köszönt vissza a ház külsejének furcsasága és kivételessége, teljesen szokványos elrendezésű és berendezésű emeletes lakóház volt.

Az 1980-as évek végén eladták a villát. Egyik tulajdonos követte a másikat, volt, hogy az épület nem is lakóházként funkcionált. Sajnos az állapota egyre romlott, ma már egy mementóként áll csak a Vasút utca mentén.

(Forrás: We love Budapest)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek