Zichy-kastély (Soponya)
| |

Zichy-kastély (Soponya)

Több Zichy-kastélyhoz hasonlóan ez is üresen árválkodik Soponya településen belül. Holott nagy parkja és jó állapota vonzó látnivaló lehetne.

A kastély egy téglalap alakú területet ölel körbe, ezen belülre nem lehet lépni (ottjártamkor kutyával őrzött volt a terület). Viszont körbe lehet sétálni, ami megengedett!

Zichy-kastély története, leírása

A mai épület elődjét 1751 és 1757 között építette Zichy János barokk stílusban, mely akkor egy földszintes L-alakú kúria volt.

A következő építkezés 1772-1773 között történt, az eredeti épületet a jobb oldali szárnyba beépítették, ekkor nyerte el U-alakú alaprajzát. Ekkor építették az emeletet a főszárnyra, és ekkor készült el az udvar lépcsőháza.

Zichy István a kor egyik legtehetségesebb építészével, Pollack Mihállyal készíttette el a kastély klasszicista átépítésének, kibővítésének terveit. Az építkezés valamikor 1807-ben fejeződött be, ezt az évszámot megörökítő címert a főhomlokzat oromzatáról 1945-ben leverték.

A 2. világháború alatt a kastélyt kifosztották, ezek után sokáig üresen állt.

1958-tól iskola és gyermekotthon céljára alakították át az épületet Ádám Zsigmond vezetésével, ezután az épületben 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött. 1984 és 1989 között felújították.

Az épület jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában van, hasznosítására jelentkezőket várnak. A kastély jelenleg üresen áll és nem látogatható.

Kép: Jászai Balázs / www.legifoto.com)
Kép: Jászai Balázs / www.legifoto.com)

Kastélypark

A 19. század elejli átépítéskor feltehetően Pollack Mihály útmutatása szerint egy 47 hektáors angolparkot létesítettek.

A Selyem-majori árok vize folyt, kanyargott a kert közepén díszként a mesterségesen alakított „Hattyús tó” után lévő, jelentős kiterjedésű sóstóba.

1799-ben gróf Zichy János házasságot kötött Colloredo Franciskával és ezzel újabb fényes fejezet kezdődik a kertépítésben.

A betorkolás fölött szép kőhidat építenek 1822-ben. Ezen átvezet az út a kastélyba. A Hattyús tó melletti mesterséges dombokon tiszafa és virginiai borókaliget volt, a dombtetőn filagóriával. A sóstó közepén jelentős méretű dombként emelkedett ki a sziget. A kastély belső udvarának díszkútjára a klasszicistaízlés szerinti felépítmény került vörösmárványból 1829-ben. Az 1836-os leírás szerint a park már „látvány”. Az angol-kert divatos növényei, a szomorúfűz, a jegenyenyár, japán akácok, vadgesztenyék, fekete- és erdei fenyők nagy része ma is megvan. Különös érdekessége és értéke a kertnek a védett értékként számon tartott téltemető tavaszi virágzása. Itt az egész kertet koratavasszal szinte elborítja.

A kert rétjeit, tisztásait szamárral legeltették és ezért, ahol leginkább tartózkodtak, azt a területet „szamárrét”-nek nevezték.

1894-ben artézi kutakat fúrtak a víznyerés érdekében. Ezek, mint források működtek, vörösmárvány foglalatban. A gróf lányai után Ludovika és Viktória forrásnak nevezték el. Később egy „Katona-forrás” is lett a kertben.

Itt kezdte pályáját a várpalotai születésű Fuchs Emil, aki 1865-tol jeles fővárosi főkertész volt. A tulajdonos Gróf Zichy Ödön a kertészetnek élt, tudományosan művelte. Nyolc üvegház volt ékessége a kertnek, különleges növényekkel.

1900 után gróf Zichy János kulturális miniszter részére a keleti homlokzat elé díszes parter épül szőnyegágyakkal.

(Forrás: soponya.gportal)

A Zichy család egy ősi magyar főnemesi család. Ismerd meg a család történetét és a legfontosabb kastélyokat!

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek