Deutsch-kastély (Hatvan)
| |

Deutsch-kastély (Hatvan)

A cukorgyári kiskastélynak is nevezett Deutsch-kastély eltörpül a Budapest környéki épületek között, ám szép külsője miatt is érdemes egy kirándulást tenni ide.

Deutsch-kastély története, leírása

Az épületet szintén annak a Hatvany-Deutsch családnak köszönhetjük, akik a mai vadászmúzeumnak otthont adó, pompázatos Grassalkovich kastélyt tulajdonolták a 19. század közepétől Hatvanban.

1906-ban építették fel Deutsch Sándor és Deutsch József megbízásából. Az építmény alakját egy fa vázszerkezet adta, amelyet átlós gerendák merevítettek, a gerendaközöket pedig egyszerűen kifalazták téglával.

A német mintát másoló kéttornyú kiskastélyt eredetileg vendégháznak és kaszinónak szánták a hivatalos közlemények szerint. Ezt a célt szolgálták a kényelmes szobák és lakosztályok, illetve a nagyobb volumenű összejövetelek megrendezésére is alkalmas rendezvény és színházterem.

A 20. század első felében itt működött a hatvani kaszinó és számos képzőművészeti kiállításnak is otthont adott ez a talányos épület.

A II. világbáború harcaiban meglepő módon kevésbé sérült a cukorgyári kiskastély, így nem volt semmi akadálya annak, hogy az államosítások után egy 600 fős üzemi konyhát rendezzenek itt be, amely 13 évig működött.

1966-ban az üzemi konyha helyére napközi otthont varázsoltak, az épület egyéb helyiségeiben pedig klubszobákat, egy 200 személyes színháztermet, öltözőket, tucatnyi vendégszobát és gondnoki lakást alakítottak ki. Ezzel a kiskastély a cukorgyári munkások klubjává és a szocialista párt hatvani részlegének otthonává vált.

Később egy ideig itt működött a városi művelődési ház is, míg a rendszerváltás után privatizálták, és az új tulajdonos egy ideig Kristály Hotel néven hasznosította az épületet. Sajnos azonban a 2000-es évek eleje óta lakatlanul és kihasználatlanul áll, nem tudni, hogy valaha lesz-e valaki, aki ismét életet lehel a kissé megkopott falak közé.

(Forrás: Csatangoló blog)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

A képekért köszönet Szegedi Szabolcsnak!

Ezek is érdekelhetnek