Andrássy-kastély (Tóalmás)
| |

Andrássy-kastély (Tóalmás)

A tóalmási Andrássy-kastély hazánk egyik legszebb barokk kastélya, amelyet – a magántulajdon ellenére – mi is megcsodálhatunk.

A kastély és parkja meghatározott napokon, belépő ellenében látogatható. Az időpontok és a belépődíj itt található!

Andrássy-kastély története

Prónay Gábor már 1737 előtt számos cseréptetős gazdasági épületet és lakóházat építtetett a faluban, özvegye, Róth Éva pedig a község északnyugati részén lévő dombocskán emeletes kastélyt (ma Öregkastély a neve, magántulajdonban van, romos állapotú).

Lakója a XIX. század elején báró Prónay Sándor; ő alakíttatta ki a kastélytól délnyugatra a Bócz-kertnek nevezett parkot, 60 hold területen, amely akkoriban Pest vármegye egyik legszebb parkjának számított, tavakkal, fürdőházzal, emlékkövekkel.

A parkban a honfoglalás ezredik évfordulójára, a Milleniumra Wahrmann Renáta Ybl Lajos (más források szerint Nay Rezső Rudolf és Strausz Ödön) tervei alapján 1894–1895 között 50 szobás, fényűző, barokk stílusú kastélyt építtetett, előcsarnokában íves kétkarú falépcsővel, amely a párizsi Opera lépcsőjének másolata; a kastélyhoz az akkor divatos kialakítású, fémszerkezetű üvegházat emeltetett, az elhanyagolt kertet angolparkká alakíttatta.

Az épület a XX. század első felében, a II. világháborúig a csíkszentkirályi, krasznahorkai és pesti palotákat birlaló Andrássy család tulajdonában volt, akik ezt a kastélyukat nyaralásra és vadászatok alkalmával használták.

A háború után a kastélyt államosították, berendezése eltűnt, az épület megrongálódott. Később a SZOT kezelésében gyermeküdülő lett.

A 60-as és a 70-es években a kastély és környéke több film forgatásának helyszíne volt: 1964/65-ben itt vették fel A tizedes meg a többiek külső jeleneteit, 1969 nyarán pedig A nagy kék jelzés című filmet, Nádasy László rendezésében.

1989-től a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány tulajdonában van.

Kastélypark

A 29,5 hektáros park napjainkban is értékes növények lakhelye. A parkban neoreneszánsz stílusú víztorony emelkedik, amely érdekes ipartörténeti emlék. 2013-ban újították fel az üvegházzal együtt.

Az idős fáiról nevezetes kastélypark a nyolcvanas évek óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely – a WOL által szervezett nyári táborok idején kívül – szabadon látogatható.

A kastély mellett bal felől induló földúton haladva a Beretvás-kúria romos épülete tűnik fel, a főúton pedig a termálstrandhoz és kempinghez jutunk. Szemben a római katolikus templom áll.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Hatvani Anikónak!

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

Ezek is érdekelhetnek