Fáy-kastély (Pécel)
| |

Fáy-kastély (Pécel)

Pécelen a Ráday-kastély mellett van egy másik jelentős ilyen jellegű épület is. A Fáy-kastély jelenleg iskolaként működik, amelynek belső terének éke a csodás lépcső.

Fáy-kastély története

A kastély 1910-ben épült, eklektikus, túlnyomórészt barokk elemekkel. Viszonylag kis alapterületű épület. Fáy György építette az eklektikus stílusú kastélyát, amiben a neobarokk elemek dominálnak. Az oromzatot a Fáy család címere díszíti.

A Fáy család már 1612 óta a legősibb, legjelentősebb nemesi család Pécelen. Kiterjedt földbirtokkal rendelkeztek Pest, Fejér, Nógrád, és Borsod megyékben. Mezőgazdasággal, – ezen belül szőlőműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak.

1948-ban a Fáy Család péceli kastélyában, és a mellékgazdasági épületekben a kastélyhoz tartozó 5 kt. holdas parkban mezőgazdasági gépállomást hoztak létre. A cél az volt, hogy segítsék az egyénileg dolgozó parasztok, és az alakulóban lévő szövetkezetek mezőgazdasági munkáit. A gépállomásnak nagy jelentősége volt a falu életében, mert munkahelyet, elérhető helybeli szakmai segítséget jelentett. – 1952-ben a gépállomást megszüntették.

A kastély jelenleg az iskola kollégista tanulóinak otthonát jelenti. A kastély épületében a lányok számára kialakított emeleti 5 hálóterem, a földszinten az iskola könyvtára, valamint két számítástechnika terem található, az emeleten és a földszinten is vizesblokkok lettek kialakítva. A főépülethez csatlakozó melléképületben a fiúk számára kialakított 5 hálóterem található, valamint fürdőhelyiségek.

A kastély főépületében lévő aula a gyönyörű lépcsővel, igazán különleges hangulatot varázsol a helynek.

Utoljára 2006-ban sikerült a tetőszerkezetet felújíttatni.

(Forrás: Fáy iskola honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek