Baditz-kastély (Magyarkeresztúr)
| |

Baditz-kastély (Magyarkeresztúr)

Magyarkeresztúr központjában áll elhagyatottan a Baditz-kastély, amelynek jellegzetessége az épület előtt álló kút.

Baditz-kastély története

A kastély a XIX. századtól a XX. század első feléig a Baditz család tulajdonában volt, akiknek a környéken több birtokuk is volt. A kastély stílusa eklektikus, klasszicizáló későbarokk elemek fedezhetők fel rajta.

Feltehetően a XIX. század közepén, második felében épült. Az épülettel kapcsolatos levéltári anyag nem ismeretes, lappang vagy elpusztult.

Baditz-kastély leírása

A falu utcavonalba illeszkedő homlokzatú házaival, keskeny hátranyúló telkeivel ellentétben a kastély széles, előudvarral ellátott telken emelkedik.

Az kétszintes épület téglalap alaprajzú, fő- és kerti homlokzata kilenctengelyes, oldalhomlokzatai kéttengelyesek. A hosszanti oldalak kelet felé eső két-két szakasza mélyebben ül, déli végüket sekély kiülésű oldalrizalit foglalja el. A főhomlokzatot háromtengelyes, manzárdtetővel fedett rizalit bővíti. A rizalit alsó szintjét sávozott vakolatlizénák, emeletét pilaszterek tagolják. Attika által hordott oromzatában gyümölcsfüzérrel közrefogott aediculás vakolatdíszítmény látható, melynek ovális tükrében egykor címerábra lehetett.

A földszinten négyzetes ablakok, vagy a nyugati homlokzaton annak megfelelő tükrök sorakoznak, az emeleten álló téglalap alakú vakolatkeretes ablakok vannak. A két oldalrizalit emeleti részét félköríves lezárású vakfülkék tagolják. A kastély téglapillérekkel tagolt kerítésének, főkapujának utca felőli maradványi még megvannak.

(Forrás: muemlekem.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

Ezek is érdekelhetnek