Festetics-Batthyany-kastély (Egyed)
| |

Festetics-Batthyány-kastély (Egyed)

Csornától nem messze, Egyed falu központjában áll a sajnos ma már nagyon rossz állapotban lévő Festetics-Batthyány-kastély, amelynek jövője is bizonytalan.

Gyerekkorom nyarait ebben a faluban töltöttem, így emlékszem, hogy a kilencvenes években iskola volt és egy része a kastély mögötti egykori focipályához tartozó öltöző volt. Mára már a pálya sincs meg, örülni kell, hogy egyáltalán még áll a kastély…

Festetics-Batthyány-kastély története

A település központjában, az Árpási utca elején található kastély egy a 18. században barokk stílusban épült Festetics-kastély helyén áll, amelyet az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, hogy helyére a kor divatját követve „romantikus”, neogótikus stílusban újat építtessen. A régi kastélyból csak a Batthyány család címerét őrizte meg, ezt visszahelyeztette az új épület északnyugatra néző főhomlokzatára.

Az új kastélynak eredetileg U alakú alaprajza volt, de északkeleti szárnya a második világháborúban helyrehozhatatlanul megrongálódott, s csak középső része és délnyugati szárnya maradt meg. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkok. A háború után a Batthyány-címert a romos főhomlokzatról a délkeletre néző, utca felőli falra helyezték át, itt látható ma is.

A kastély udvarán álló öreg japánakác (más néven közönséges pagodafa) az uradalom utolsó kertészének elmondása szerint idősebb a mai épületnél, a hajdani barokk kastély udvarát is ez a fa díszítette.

A kastélypark külön érdekessége volt a falu címerének bal felső mezejében is szereplő, Nagykútnak nevezett kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, persze már nem börtön, hanem almatárolás céljára. A kutat a II. világháború utáni földosztást követően a parcella új tulajdonosa elbontotta és betemette.

A kastélyt, amelyben a 2000-es évek elejéig az általános iskola működött, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzat eladta.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek