Bezerédj-kastély (Győr-Ménfőcsanak)
| |

Bezerédj-kastély (Győr-Ménfőcsanak)

Győr-Ménfőcsanak belterületén áll a Bezerédj-kastély és közvetlen mellette a kápolna. Manapság könyvtár működik az épületben.

Bezerédj-kastély története

Esterházy Miklós nádor 1526-ban második feleségének – Bedegi Nyáry Krisztinának- testvéreitől vásárolta meg Ménfőt. Azonnal zálogba adta a pápai kapitányának, gróf Csáky Lászlónak, ő pedig továbbadta a győri jezsuitáknak. Feltételezzük, hogy ők szorgalmazták a kápolna építését 1670-es években. Időközben a Tata-gesztesi uradalomhoz csatolták a ménfői pusztát.

A kastély építése idején az uradalom tulajdonosa gróf Esterházy Ferenc. Birtokain 1770 és 1774 között nagy építkezések voltak, így Ménfőn is. Feltehetőleg a ménfői puszta igazgatására kialakított uradalmi épületekkel együtt épült a kastély is copf stílusban.

Mai formáját XIX. század elején nyerte a klasszicista feljáró megépítésével.I. Bezerédj Ignác az Esterházy család jószágkormányzója (Hétszemélyes tábla egyik bírája, Kir. Kúria nagybíráinak egyike, kir. tanácsos, Szent István-rend lovagja) 1812-ben három nemzedékre ingyen használatra kapta a ménfői pusztát, amit utóda Bezerédj István 1888-ban megvásárolt. A kastély a nevét az utolsó birtokosától nyerte. Építészetileg helyesebb kúriának nevezni, a kastély elnevezést a ménfői nép adományozta az épületnek. A kastélyt minden háború alatt kifosztották (1809, 1848, 1945.)

Sorsa 1945. után is viszontagságos volt. Legtovább a vagongyár használta munkásszállásnak. 1955-ben, amikor az utolsó tulajdonos Bezerédj unoka, Denk Gusztávné kitelepült Ausztriába, lemondott az állam javára a kastélyról.

Az épület felújítása után 1988-tól a közművelődést szolgálja. Itt kapott helyet a könyvtár és 1991-ben a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba.

(Forrás: Ménfőcsanak honlapja)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek