Pokvári-kastély (Tét)
| |

Pokvári-kastély (Tét)

Tét várostól 2 km-re található a több néven szereplő, impozáns épület: Pokváry-kastély, Halászí-kastélyszálló és Bay-kastély.

Pokvári-kastély története

Pok Móric hadvezér segítette IV. Béla magyar királyt a tatár seregek elleni harcban, és egyszer megmentette a király életét, levágta az őt fenyegető tatár harcost. Móric, aki a király bizalmasa és kincstárnoka lett, ezt a birtokot kapta ajándékba nemes és bátor tettéért. Két monostort is építtetett, egyet Mórichidán és egyet itt. A kőfalakkal védett építményt az emberek az építtető Pok Móricról elnevezve Pokvárnak hívták. A Pok család a 17. században kihalt, az utolsó ismert Poki, Báthory Erzsébet grófnő kapitánya volt. A Magyarországot megszálló török seregek a poki monostort is lerombolták, majd később az itt élő emberek a romokat is széthordták. Mára a monostorból semmi nem maradt, állítólag a házzal szemben lévő szántóföldön volt. Áll azonban a közeli Mórichida faluban szintén Pok Móric által alapított templom, a románból a gótikába átmenő stílusú Szent Jakab Apostol templom.

A török uralom után a csaknem teljesen lakatlan területen vásárolt földet egy észak-kelet Magyarországról ide települő birtokos, Bay Antal, aki Győr-megye alispánja lett. Halála után a fiai építtették ezt a kastélyt.

Az új kastély 1904-1905 között épült meg “Neo Tudor” stílusban, jelenlegi formája is a késő gótika és a reneszánsz elemeit tükrözi. Sajnos sokáig nem tudott eredeti fényében tündökölni, Bay egyik leánya házassága okán a kastély a Halászy család birtokába került, akik a második világháború idején, a szovjet csapatok elől menekülve hagyták azt el. Előbb a németek, majd az oroszok foglalták el, államosították. Orosz, majd magyar katonai kórház lett, 1965-től a magyar hadsereg raktára működött benne.

Nagyon tönkrement állapotban egy osztrák befektető vásárolta meg, aki felújíttatta és lovas panzióként működtette. A kastély a legmodernebb igényeknek megfelelően lett felújítva, és azóta folyamatosan tökéletesítve. 30 hektárnyi erdő és szántó veszi körül, és egy hat hektáros park közepén áll. A jelenlegi tulajdonos igyekszik a magyar nemzeti örökség részeként megőrizni azzal a céllal, hogy a későbbi generációk is láthassák, hogyan éltek elődeink az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

(Forrás: hello Hungary)

Pokváry-kastély leírása

Az impozáns, 1176 négyzetméteres épületben 16 hálószoba, 14 fürdőszoba van és a teljes berendezésével együtt árulják. A háromszintes épület a felújítás után megőrizte eredeti íves bejáratát, díszített lépcsőfeljáratait. Különös látvány nyújt a kastély nyugati sarkában lévő bástya. A kastély reprezentatív belső terekkel rendelkezik, kiemelkedő szépségű az elegáns előcsarnok az eredeti tölgyfa lépcsővel, galériával és a fatüzelésű márványkandallóval.

A birtokon található jól felszerelt grillterasz, csónakázó tó, teniszpálya, minigolfpálya és játszótér a parkban, egy 100 négyzetméteres, kétszintes szolgálati ház és 300 négyzetméteres istálló. A kastélyhoz 24 hektár terület tartozik, melyből 6 hektár a kastélypark, és 8 hektár telepített, vágásérett erdő. A páratlan szépségű parkban több száz éves fák, gesztenyesor, növénykülönlegességek és egy kerti tó, zenélő szökőkút található.

(Forrás: 24.hu)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek