Rákóczi-Aspremont kúria (Mád)
| |

Rákóczi-Aspremont kúria (Mád)

A Mád központjában álló Rákóczi-Aspremont kúria ma egy pincészet központja, ahol lakosztályokban is megszállhatunk.

Rákóczi-Aspremont kúria története

A borászat központja a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltja és megjelenése révén méltó társa az Öreg Király-dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A XVI-XVII. században épült udvarház ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált, ami fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül barokk stílusjegyeket hordozó főúri kúriává nőtte ki magát.

Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhetően a több felújításon is átesett épület az 1700-as évek elejére érte el mai formáját. A ház méteres vastagságú kőfalakból áll, a barokk stílus pedig visszaköszön a falba vájt kályhafülkék, a különleges módon lerakott parketta, a falfestmények és stukkók képében, amik érdekes kontrasztot alkotnak a régi rusztikus elemekkel. A földszint 2011 óta fogadja a borászat vendégeit, az emelet felújítása pedig – ahol három kétszobás lakosztályt alakítottak ki a vendégeknek – 2015-ben fejeződött be.

A pinceházat – ahol ma a borászat feldolgozó helyisége is található – szinte teljesen újjá kellett építeni. Ezen keresztül juthatunk le a házzal egyidős, részben a sziklába vájt, világos színű kváderkövekkel boltozott pincébe, amely több ponton is elágazik. A két főágat összekötő ággal együtt érdekes „H” alakot formáz, ezeken kívül található itt még két mellékág is.

(Forrás: Barta Pince)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek