Gött-kastély (Újrónafő)
| |

Gött-kastély (Újrónafő)

Újrónafő belterületén található az üresen álló, még ma is szép Gött-kastély.

Gött-kastély története

Rónafőpuszta kialakítása 1907-ben kezdődött, amikor Gött Gyula földbirtokos majorságot
alapított. Úrilakot, kastélyt építtetett, mellette kertet alakított ki a település északnyugati
részén, továbbá két tizenkét lakásos cselédlakást és gazdasági épületet létesített. 1907-ben folytatódott a gazdaság bővítése, egy egyemeletes magtár épülettel.

Gött Gyula 1909-ben ismét építési szándékot jelentett be; még az év hátralevő részében kettő cselédlakás, kettő istálló és egy, a tej hűtését biztosító jégverem építésére. Saját költségen római katolikus pusztai iskolát állított fel a dolgozók gyermekei számára.

1910-től Somogyi Dezső földbirtokos vette át a birtokot. Több mint egy évtizedet kellett várni egy újabb nagy építkezésre, amely a kastély jelentős mértékű kibővítését jelentette. Somogyi 1921 novemberében kért engedélyt az építkezésre, melyet 1922 januárjában kapott meg a főszolgabírótól. Az épület elkészültét 1923. augusztus 27-én jelentették be a magyaróvári főszolgabírónak, aki szeptember 10-én engedélyezte a használatba vételt, vagyis az abba való beköltözést. A gazdaság 1926-ban azonban csődbe jutott.

A II. világháború alatt egy ideig iskola működött az épületben.

Államosítása után sokáig a mosonmagyaróvári Karolina Kórház pulmonológiai intézete (tüdőosztálya) működött az épületben.

Jelenleg a kastély egy amerikai szálakkal bíró, biotechnológiai cég tulajdonában van, amely 2007-ben vásárolta meg a közel héthektáros parkkal együtt.

Gött-kastély leírása

1907-ben épült kastély:

A kastély 19 méter széles, 18,6 méter hosszú egyemeletes épület pincével, 45 centiméteres falazattal. A pince 2,4 méteres belmagasságú, a földszinten 3,8, az emeleten 3,6 méter belmagasságúak a szobák.

Az épület jobb szárnyán és a hátsó részén kapott helyet a dongaboltozatos pince, több kisebb nagyobb tároló helyiséggel, úgymint fa és szén raktár, mosókonyha, zöldség – és gyümölcstároló és borospince. A bejárat lépcsősora az előtérbe vezet, melynek bal részén volt a konyha, a mosdó, egy cselédszoba és az iroda helyisége. Jobb részen az úri szoba, az ebédlővel és a szalonnal. Az ebédlőhöz egy 31,5 négyzetméteres zárt veranda tartozott, lépcsővel a park felé.

Az emelet bal szárnyán három vendégszoba, egy kisszoba, a folyosó végén a mellékhelyiségek voltak és átjáró a két szárny között. A jobb szárnyon három hálószoba és egy ruhatár volt, melyhez poroló helyiség is tartozott. A középső két hálószobához tartozott a veranda feletti tetőterasz. A tetőtérben pedig további manzárdszobák kerültek kialakításra.

1922-ben hozzáépített rész:

Az új épület a meglévő kastély északnyugati részéhez kapcsolódik egy 9 méter hosszú 2 méter széles átjáró folyosón keresztül. Az alapok 60 és 75 cm vastag betonból vannak 1,1 és 2,5 méter mélységben. A főfalak 45 cm vastag téglafalak. A pince és a földszint mennyezete már vasbeton szerkezetű, az első emeleté és a manzárdé fa gerendázattal készült. Az új épület hossza 22,1 méter és 12,1 méter szélességű.

A földszinten teljes egészében a régi épület földszintjén lévő tálaló és étterem kiszolgáló egységei voltak, mint konyha, kamra, mosogató és a szakács lakása. Az emeleten, hosszanti irányban középen folyosó, amelyről kétoldalt nyílt hat vendégszoba és egy mellékhelyiség. A tetőtérben kilenc személyzeti szoba kapott helyet. Az épület helyiségeinek a belmagasságai a pincénél 2,5, a földszinten 3,7, az emeleten 3,2 és a manzárdban 2,5 méter

(Forrás: Újrónafő honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Urbex Yvette-nek!

Ezek is érdekelhetnek