Vay-kastélyok (Golop)
| |

Vay-kastélyok (Golop)

Szabolcsban van két Vay-kastély is, de a legérdekesebb Golopon van: két kastély is található egymás mellett.

Vay-kastélyok története

A „régi” kastély

A régi kastély védelmi céloknak is megfelelő három szintjét 1592 körül, a korábban erősen mocsaras patakvölgyben Golopi Gáspár építtette, mely reneszánsz stílusú, téglalap alaprajzú, átellenes sarkain bástyszerű tornyokkal, árokkal és fallal körülvéve.

A mohácsi csatavesztést követően a környék többi udvarházához hasonlóan megerősítették. Az alsó szinti helyiségeket donga-, a középső szinten lévőket szépen formált fiókos dongaboltozatokkal fedték le. Itt nyílt az épület kapuja, melyhez külső feljárat vezetett. A szintek között belső lépcső is épült.

A török időkben többször felégették, de minden alkalommal helyreállították. 1678-ban, a tulajdonos Ibrányi testvérek birtokmegosztásakor az egyik örökös férje, Vay Ábrahám, illetve a családja tulajdonába került és maradt 1945-ig.

Az „új” kastély

A 19. század elején építették meg a régi épület közelében az új kastélyt. A család feje ekkor Vay Miklós (1756–1824) dandártábornok, Hollandiában tanult hadmérnök, az idősebb bárói ág megalapítója volt. Feltehetően ennek köszönhető a környéken azonos időszakban épült kastélyoktól való különbözősége.

Az udvar felé egy-, a kert felé kétszintes épület három, pavilonszerű rizalitból, valamint az azokat összekötő, keskenyebb épületrészekből áll. Külsején egyszerű, a klasszicista kastélyokra jellemző, minimális épületdíszeket alkalmaztak. Az épületeket kerítő parknak és gazdasági épületeknek már alig van nyoma.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek